Мисия възможна вече е бирата в космоса

  • 17 май 2011 12:58

  • 1499
  • 0
Мисия възможна вече е бирата в космоса
©

Двама австралийски предприемачи с поглед към бъдещето са създали бира, която да може да се пие в Космоса, съобщава "Ройтерс". Идеята на двамата мъже се родила заради нарастващата популярност на космическия туризъм.

Ето защо те решили да разработят по-плътна бира, която да може да се консумира в условията на безтегловност, без да причинява подуване на езика, което намалява усещането за вкуса.

"Това ще бъде първата бира, която е създадена специално, за да се пие при нулева гравитация по време на предстоящите космически полети с туристическа цел", коментира Джарън Мичъл, собственик на 4 Pines Brewing Company, компания-производител на бира.

Създателите на новата бира, Мичъл и Джейсън Хелд, били приети от австралийската инженерна фирма Saber, която се занимава и с астронавтика, за да развият проекта за бирата Vostok 4 Pines Stout.

Двамата решили, че плътната бира със силен аромат и вкус би могла да се справи с проблема със загубата на вкусово усещане, породено от подуването на езика в Космоса.

След като прототипът бил разработен, двамата мъже се отправили на полет без гравитация над Флорида, за да тестват новия продукт, като за целта наели експерт по микрогравитация, който да им помогне.

Човекът, който тествал бирата, изпил близо литър по време на полета, но най-голямото предизвикателство за него било да държи бутилката близо до устата си.

Проблем обаче се появил при карбонизацията. Тъй като мехурчетата и течността не се разделят при нулева гравитация, газът от карбонизацията няма къде да отиде.

Ето защо според създателите може да се разработи бира, която да не е газирана, но която няма да има достатъчно добър вкус.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини