Ще внасяме атомни експерти от Турция

  • 14 октомври 2013 17:29

  • 2113
  • 4
Ще внасяме атомни експерти от Турция
©

"Само за миналата година "Росатом" направи поръчки за 100 млн. евро към чешки компании, или за близо 2,6 млрд. крони. Оборудване, произведено от чешки предприятия, работи в атомни централи по руски дизайн в Русия, Украйна, Словакия, Индия и Китай". Това заяви Кирил Комаров, зам. генерален директор на държавната корпорация "Росатом" по развитието и международния бизнес по време на Европейския форум на доставчиците от ядрената промишленост "Атомекс-Европа", който се проведе в чешкия град Бърно, пише "Стандарт".

Комаров отбеляза, че "Росатом" очаква развитие на сътрудничеството с Чехия. Сега руската страна в консорциума, чийто лидер е компанията "Шкода ядрено машиностроене", участва в търг за завършване на строителството на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Темелин".

Консорциумът предложил списък с доставчици за бъдещата АЕЦ и е отправил тръжно предложение, в което делът на чешките доставки е около 70%. "Това по наша предварителна оценка означава, че чешките компании могат да получат поръчки за милиарди евро.

Едновременно с това в страната ще бъдат създадени хиляди висококвалифицирани работни места", каза Комаров.

В момента "Росатом" строи 18 ядрени блока по света и 9 в Русия. "Предвиждаме до 2030 г. компанията да изгражда 80 блока на стойност 300 млрд. долара", обобщи Иван Дъбов, вицепрезидент и директор Департамента за комуникация и информационна политика на ЗАО "Русатом Оверсиз". И добави, че вратите на "Росатом" винаги са били отворени за българските ядрени специалисти. "Ние ги ценим много", заяви той.

Само у нас има хора, които си позволяват да наричат нашите ядрени специалисти "мафия". Дори в МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) смятат, че най-подготвените кадри за работа с руската ядрена технология са тъкмо българите. Засега. Утре, когато 60-годишният ни опит в атомната енергетика се разпилее по света, овакантеното място ще заемат турските специалисти, които сега се обучават в Москва. Защото към същата 2030 г. в Турция трябва да действат общо 12 реактора, според тяхната програма. В АЕЦ "Аккую" ще има 4 реактора с руската технология ВВЕР, изградени изцяло с руска инвестиция в размер на 20 млрд. долара.

Министерството на енергетиката на Великобритания подписа преди месец меморандум за сътрудничество с "Росатом" и на драго сърце ще приеме руските инвестиции в своята ядрена програма. Защото англичаните, които никой не може да обвини в "рубладжийство", камо ли в комунистически пристрастия, практично са изчислили ползите от руските инвестиции и даже се ангажират да гарантират на "Росатом" онези условия, при които руската корпорация да си избие вложенията.

До 2030 г. Европа има за цел да подмени 1/3 от автомобилния си парк с електромобили, което ще отвори сериозен дефицит на електроенергия. И на този нов пазар България изобщо няма да я има. Но децата ни ще са тук и, докато плащат "пазарните" безумия на нашето поколение, тихо ще ни попържат и пустосват.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2113 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.10.21 | 01:19

4
УЖАС!!!
българин

2013.10.16 | 23:57

3
АМИ , ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА СА ИЗНЕСЕТЕ И ВИЙ В ДЪН ЗЕМЯ, ТА НИКОГА ДА НЕ СА ВЪРНЕТЕ -ДОБРОВОЛНО НИ ПОТУРЧИХТЕ ВСИЧКИ ДОЛНИ ТУРСКИ ИБРИКЧИИ НА 23- ГОДИШНИЯ ПРЕХОД!!НА БЕСИЛОТО ДА ВИ ВИДЯ ,ВСИЧКИТЕ!!!
SupeR

2013.10.16 | 23:57

2
ДРУГ ИЗБОР НЯМАТЕ!ЩЕ ВНАСЯТЕ И ХОРО ЩЕ ИГРАЕТЕ:)
данч

2013.10.16 | 00:35

1
Русия иска да минира целия свят до2030 г.

Добави коментар

Водещи новини