Люксембург разследва Skype за връзки с NSA

  • 11 октомври 2013 20:42

  • 1655
  • 2
Люксембург разследва Skype за връзки с NSA
©

Skype е обект на разследване в Люксембург след появили се опасения за връзката на компанията с американската Агенция за национална сигурност (NSA), съобщава в. Guardian. Компанията дори може да получи строги наказания, допълва изданието.

Централата на Skype е в Люксембург и може да бъде глобена, ако проверките покажат, че с действията си е нарушила законите на страната. Освен това тя може да получи и забрана да предава данни на потребителите до американските власти, освен ако няма ясно основание и уведомление, пише dnevnik.bg.

Люксембург държи на защитата на личните данни. В конституцията на страната е записано, че те са неприкосновени и могат да бъдат разкривани само след съдебна заповед или разрешение от трибунал, избран от министър-председателя.

За момента остава неясно дали предаването на потребителски данни от Skype може да бъде разрешено по такъв начин. Затова и проверките продължават без официални становища, твърдят източниците на изданието.

Когато се появиха първите разкрития на Сноудън, Skype попадна в списъка с компании, които според него съдействат на NSA. Microsoft, като собственик на Skype, отрече подобна практика и подчерта, че именно защото Skype е с централа в Люксембург, тя не може да получава заповеди от NSA. Въпреки това властите на страната са решили да проверят, за да са сигурни, че законите са били спазени.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1655 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.17 | 13:29

2
Те много отдавна милиционерчетата изискаха да се направи програмата по-лесна за следене. Нищо ново, В ГДР са били по-свободни от нас сега.
Юрист

2013.10.15 | 10:22

1
Лично съм свидетел как скайп разпечатки са приложени като СРС по наказателни дела.Тия за орангутани ли ни взимат или какво?

Добави коментар

Водещи новини