Нова технология за обработка на радиоактивни отпадъци в АЕЦ "Козлодуй"

  • 26 септември 2013 13:43

  • 1910
  • 0
Нова технология за обработка на радиоактивни отпадъци в АЕЦ "Козлодуй"
©

Нова технология за обработка на средно и ниско радиоактивни отпадъци /РАО/, която ще намалява обема им многократно, ще бъде използвана в АЕЦ "Козлодуй", съобщи Иван Андреев- директор на дирекцията "Развитие и модернизация" в централата. Както БТА съобщи, технологията премина преди месец успешно изпитание в лаборатория във Франция по поръчка на испанската "Ибердрола" и белгийската "Белгопроцес", които ще изграждат инсталацията за предварителна обработка на радиактивните отпадъци в АЕЦ "Козлодуй".

Проектът се финансира от Международния фонд "Козлодуй" в общ размер на 30 милиона евро, посочи Андреев.

В момента е готов докладът за оценка на въздействието върху околната среда на новата инсталация, а днес и утре документът ще бъде представен на обществени обсъждания в Мизия и в Козлодуй.

Технологията за обработка чрез плазмено горене на радиоактивните отпадъци е иновативна както за България, така и за Европа, обясни Иван Андреев.

В съоръжението с плазмена горелка отпадъците ще се нагряват до 1300 градуса по Целзий, ще се втечняват, остъкляват, а след тяхното изстиване ще се превръщат в стъклени матрици, които са трудни за разрушаване, допълни той. Първоначалният обем на материалите след обработка се намалява до 80 пъти, което намалява разходите за тяхното складиране и съхранение, уточни Андреев.

Инсталацията ще бъде изградена в района на спрените Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", където вече се генерират радиоактивни отпадъци от среден и нисък клас. Проектът се изпълнява от атомната централа, но в бъдеще ще се управлява от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", посочи Иван Андреев.

Всички дейности по проекта се наблюдават и съгласуват с Агенцията за ядрено регулиране. Новото съоръжение трябва да влезе в действие до две години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1910 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини