NSA може да следи данни от iOS, Android и BlackBerry устройства

  • 09 септември 2013 15:00

  • 1114
  • 0
NSA може да следи данни от iOS, Android и BlackBerry устройства
©

Американската Агенция за национална сигурност (NSA) разполага с директен достъп до устройства с платформите на iOS, Android и BlackBerry.

Това твърди германското списание Der Spiegel, като се позовава на официални документи на агенцията, с които разполага от свои източници и засега не разкрива, и не уточнява дали става дума отново за Едуард Сноудън, пише dnevnik.bg.

Документите са от 2010 г. и посочват, че NSA има достъп до всякакви данни от умните устройства, включително списък с контакти, SMS-и, системна информация и списък с последно посетените места от потребителя. Агенцията дори е създала отделни групи за всяка от платформите, които са специализирани за работа само със съответната операционна система и производител и са изучили в подробности софтуера и устройствата, за да разработят подходящи методи за заобикаляне на техните защити.

Изданието твърди още, че агенцията разполага с допълнителен достъп до поне 38 от функциите на Apple iPhone чрез скриптове и дори има възможност да проследява процеса на синхронизиране на смартфона с компютър. Това дори улеснява агенцията, защото така не трябва да хаква самия телефон, а може просто да проникне в компютъра на съответния човек, което изглежда е по-лесният вариант. Защитите на BlackBerry също са били преодолени, се посочва в документите, като те са били малко по-трудни и затова накрая отговорният екип е поздравил колегите си с думата шампанско в презентацията.

Spiegel допълва, че следенето на данни от смартфоните не е масова практика на NSA. Тя се използва само в конкретни случаи за определени лица и няма обхвата на събирането на данни от интернет. Производителите на самите устройства не са уведомени от агенцията за практиката й, твърди още списанието.

Въпреки това NSA разполага с директен достъп до платформите чрез пропуски в сигурността на платформите или т.нар. задна врата. Това е довело до вътрешни критики в рамките на агенцията, че въпросните "пролуки" могат да бъдат открити от хакери и използвани за престъпления, допълва онлайн изданието ZDNet.

От BlackBerry отричат пред Spiegel за наличието на подобни "вратички". От Google също отричат знание за подобни разработки и дори за наличието на подобни групи.

В същото време NSA отделя доста голямо внимание на технологиите. Нейните анализатори дори са създали и нов термин - номофобия или фобия от липса на мобилна връзка. С него наричат хората, които се тревожат единствено от това да не останат без сигнал.

В една от презентациите на агенцията е имало снимки на бивш високопоставен правителствен служител на чужда държава, които според документите са били направени от самия него със собствения му iPhone и до които анализатори на агенцията са се сдобили благодарение на разработените от нея програми.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1114 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини