Измислиха начин корабите да се движат назад

  • 11 август 2013 19:07

  • 4714
  • 9
Измислиха начин корабите да се движат назад
© Булфото

По време на изложение във Варненския технически университет родните изобретатели събраха погледите дори на делегати от Европейското патентно ведомство, пише "Монитор".

Според декана на корабния факултет в университета доц. д-р Никола Петров, който е ръководител на творческа група, най-впечатляващо и учудващо просто, както при всяко гениално откритие, е допълнителното кормилно устройство за заден ход на корабите.

Изобретението бе демонстрирано на макет на кораба „Белла”, който оперира на ферибота, свързващ двата бряга на разделения от морето град Белослав. Идеята е продиктувана от необходимостта да се маневрира в пристанищата. Досега корабите можеха да се движат във всички посоки само напред, но не и да се управляват по този начин на заден ход. Затова в пристанищата вместо на собствен ход, те извършват маневрите с помощта на влекачи. Новото изобретение, което е тествано в Института по корабна хидродинамика, решава проблема и осигурява така необходимата маневреност на плавателните съдове.

Обяснението е, че сегашните системи използват кормило само зад винтовата перка. Новостта е допълнително кормилно устройство, което се свързва с основното кормило, но е поставено преди двигателния винт. С него задният ход на плавателните съдове вече може да се контролира във всяка посока. В разработката са участвали и доц. Иван Василев, шефът на Морската технологична групировка „Делфин”, кап. Светлин Стоянов и д-р Иван Балабански.

Любопитното в случая е, че докторът е медик и заедно с него е разработена една на вид проста, но много полезна за бита идея. Тя е на сифон за баня, който чрез специално устройство, се затваря плътно. Така в сервизните помещения не се допуска вонята от канализацията, както и промъкването на хлебарки, особено когато домакините отсъстват по-дълго време от дома си и не използват помещението. „Аз съм го монтирал у дома и от 12 г. нямам оплаквания", коментира доц. Петров. Изобретателят Вихрен Запрянов пък представи ветрогенератор без триещи се части. Уредът за производството на електроенергия, който авторът е монтирал на терасата на панелката си, захранва с ток домакинството си. Цената в серийно производство няма да е по-висока от 60-70 лева, смята авторът.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4714 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2013.08.17 | 11:26

9
БЪЛГАРИЯ С ДВИЖЕНИЕ НАЗАД ОТДАВНА СЪБИРА ПОГЛЕДИТЕ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ. ДОРИ КОГАТО НИ БУТАТ НАПРЕД НИЕ ПАК ВЪРВИМ НАЗАД.

2013.08.17 | 07:01

8
Браво на нашите, открихме топлата вода ... В белите страни отдавна знаят за тъй наречените " Азимутни Витла " - въртящи се витла който позволяват корабите да се движат на зад така както и на преден ход. Използват се главно при ледоразбивачите там имат и друго предназначение могат да разчупват леда.

2013.08.12 | 10:46

1
Българите тоест ТРАКИТЕ,когато са създали азбуката ти не си бил плануван!Всичко със времето си!!!
ВИКТОР

2013.08.17 | 07:00

7
МАЙНАТА ИМ НА КОРАБИТЕ ....Я , ПОКАЖЕТЕ ВЕТРОГЕНЕРАТОРА! ТОЯ ЩЕ МИ ОПРАВИ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК.
9000

2013.08.17 | 07:00

6
Корабите отдавна могат да се движат назад явно в ТУ Варна чак сега са го открили тоя факт ако бяха учили в ВВМУ Никола Йонко Вапцаров Варна щяха да го знаят този факт ама не са ! При това има три хода напред и три хода назад съответно голям среден и малък !
Fanetti Mazakura

2013.08.13 | 12:55

2
Явно и ти не си възпитаник на ВВМУ! 3 хода напред и 3 назад - има доста повече ходове...

2013.08.16 | 16:29

5
"Изобретателят Вихрен Запрянов пък представи ветрогенератор без триещи се части. Уредът за производството на електроенергия, който авторът е монтирал на терасата на панелката си, захранва с ток домакинството си. Цената в серийно производство няма да е по-висока от 60-70 лева, смята авторът." ТОЯ ЕВА МАМАТА НА РУСКИЯ АЕЦ!
Люта чушка

2013.08.14 | 12:00

4
Българските научни открития са доказани и безспорни ! Още Вуте в древността е доказал че от Витоша по-високо нема, и от Искъро по-длибоко - нема ! Това е само в географията ! Ами в техниката ? Връзването с тел / най-здравата връзка/ - български патент ! И т.н., и т.н. Наши учени още търсят корен квадратен в горите, за да оборят математическите теореми които объркват математиците по цял свят!
FOREVER

2013.08.13 | 16:45

3
MADE IN BULGARIA

Добави коментар

Водещи новини