Топенето на ледовете отваря нови търговски маршрути

  • 04 август 2011 13:21

  • 3704
  • 0
Топенето на ледовете отваря нови търговски маршрути
© интернет

Ледената покривка в Северния ледовит океан се сви почти до рекордно ниво това лято, отваряйки нови търговски маршрути от Азия към Запада, съобщи вчера руската агенция за изследване на климата, цитирана от "Ройтерс".

След третата най-гореща година в Арктика от 1936 г., когато започват измерванията, ледената покривка се се стопила с около 56% повече от средното, което прави корабоплаването в иначе опасните води "много лесно", твърди агенцията.

"От началото на август почти по всички маршрути може да се плава без ледоразбивачи", обяви агенцията на своя сайт www.meteoinfo.ru.

Благоприятните условия за плаване по северните маршрути, които са с десетки хиляди километри по-кратки от южните алтернативи, ще продължат до края на септември.

Русия се надява с отварянето на нови стратегически търговски маршрути да конкурира Суецкия канал и да събира наеми от уникалния си флот от атомни ледоразбивачи, които ескортират търговските кораби край бреговете на Сибир.

Ако ледовете продължат да се топят със сегашното темпо, до 2050 г. Северният ледовит океан ще бъде изцяло незаледен през лятото, прогнозира миналата година водещият руски метеоролог Александър Фролов.

Мореплавателите обаче признават, че усвояването на северните маршрути е свързано с много трудности, като плаващите ледени късове, плитчините и не на последно място краткото лято, което продължава едва няколко седмици.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3704 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини