Пътната настилка на бъдещето

  • 09 юли 2013 14:17

  • 5843
  • 5
Пътната настилка на бъдещето
©

Холандски изследователи оповестиха, че са създали пътна настилка, която благодарение на химическия си състав поглъща смога и подобрява качеството на въздуха, предаде ЮПИ.

Изследователи от Технологичния университет в Айндховен покрили участък от път в град Хенгело, Холандия, с паваж с покритие от титанов диоксид, който отстранява замърсителите от въздуха и ги превръща в по-малко вредни химикали, пише Los Angeles Times.

За сравнение бил използван обикновен паваж върху съседна улица.

Оказа се, че при добри метеорологични условия новата настилка, кръстена фотокаталитичен паваж, намалява с 45 на сто замърсяването на въздуха с азотен оксид, увериха изследователите, пише inews.bg.

Азотните оксиди, които се изхвърлят във въздуха от автомобили и електроцентрали, могат да реагират с други съставки в атмосферата и да образуват смог, допълва БТА.

Резултатите от изследването разкриват потенциала на получените по този начин покрития за подобряване на качеството на живота най-вече в градските зони, където автомобилният трафик е голям, заяви американският специалист в областта на химичното инженерство Дейвид Браун.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5843 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.07.24 | 11:13

4
А нашите ръководители от Техническия университет освен да крадат и освояват пари за лични нужди ,за друго нищо не стават. Боклуци.

2013.07.24 | 11:13

5
Те и ония крадат, но икономиката е голяма и не се усеща. Недей си мисли, че само тук се краде - навсякъде е така. Ние сме 6-7 милиона и нямаме никакъв износ - откъде да дойдат пари? То тия пари трябва да дойдат от чужбина, посредством износ. Само с алкохолен туризъм не става. Там е, че нашите хубави политици съсипаха производството и бизнеса - ние нямаме големи производители - откъде да дойдат тия пари за държавата? Те само се източват посредством вноса на чужди стоки... Не е нужно да си икономист, за да се сетиш.

2013.07.19 | 13:14

3
BOIKO BORISOV ISKAME TAKAV PAT OBICHAME TE :)
!

2013.07.17 | 03:02

2
това за нас е инзвънредно многооооооооо далечно бъдеще.....даже в утопичното е по-правилно...!

2013.07.15 | 15:05

1
Титановият диоксид е бяла боя.

Добави коментар

Водещи новини