Solar Impulse кацна успешно

  • 08 юли 2013 07:07

  • 2280
  • 0
Solar Impulse кацна успешно
©

Соларният самолет Solar Impulse завърши своята историческа обиколка на САЩ, кацайки на международното летище JFK в Ню-Йорк вчера в 11,09 ч. вечерта местно време.

Полетът продължи 18 часа и 23 минути и бе прекратен с 3 часа по-рано от предвиденото поради повреда в обшивката на едно от крилата, пише сп ."Обекти".

Обиколката на страната започна на 3 май от летище в Маунтън Вю, Калифорния. Успешно изпълнената мисия, продължила общо 105 часа и 41 минути е подготовка за още по-амбициозно начинание - полет около света, който е планиран за 2015 г., заяви изпълнителният директор и съосновател на компанията Solar Impulse Андре Боршберг, в специално изявление след края на полета.

Енергията на Solar Impulse идва от вградените в крилата му близо 12 хил. фотоволтаични клетки, които зареждат литиево-йонните батерии на машината. Това позволява на уникалния самолет да лети през деня и нощта с продължителност до 26 часа при напълно заредени батерии.

Самолетът има уникална олекотена конструкция и много дълги и тънки крила. Неговото тегло е като на малка кола (1600 кг), а размахът на крилата му е като на най-големите пътнически самолети (63,4 метра).

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини