Направиха лещи, които увеличават образа до 3 пъти

  • 05 юли 2013 18:45

  • 2133
  • 0
Направиха лещи, които увеличават образа до 3 пъти
©

Визията за бъдещето вече изглежда увеличена, пише PopSci.

Учени от Съединените щати и Швейцария създадоха нови контактни лещи, които позволяват на носещия ги да увеличи трикратно наблюдаваните образи. Докато самите лещи отговарят за увеличението, очилата които вървят с тях позволяват на носещия ги да променя визията от нормална към увеличена и обратното, пише сп. "Обекти".

Проектът е финансиран от агенция към Пентагона, което подсказва, че американските военни вероятно предвиждат лещите да влязат в употреба в армията. Самите лещи са съставени от концентрични региони като средният регион пропуска нормално светлината, за да осигури стандартното виждане.

В същото време ръбовете на лещите са изработени специално за да отразяват светлината и да я увеличават. Крайната леща е с дебелина 1.17 мм. и е от същата пластмаса, която се използва при първото поколение контактни лещи. Очилата пък работят като към лещите се добавя и премахва филтър - когато той е сложен, светлината стига до нормалния регион на лещите, а без него тя отива към увеличителния регион.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2133 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини