Google пуска Knowledge Graph за България

  • 01 юли 2013 19:06

  • 1891
  • 0
Google пуска Knowledge Graph за България
©

Google Knowledge Graph вече работи и в България. Днес функцията бе официално активирана за българските потребители, съобщават от компанията.

Knowledge Graph е огромен информационен масив, който Google изгражда. Той интелигентно анализира, изучава и подбира информацията на базата на въведените думи. Основната му задача е да предоставя данни веднага, а не само познатите сини линкове с резултати, пише dnevnik.bg.

Knowledge Graph открива взаимоотношенията между единиците информация. Така системата може да познае разликите в значението на думите. Например кога потребителят търси информация за даден футболен отбор, като е въвел неговия прякор вместо име. Системата трябва да може да различава и дублирани имена, например кога се търси информация за историческата личност Левски и кога за футболния отбор Левски.

Българската версия на Knowledge Graph ще може да показва информация за местни забележителности, български известни личности, градове, курорти, филми, сгради, спортни отбори и др. Информацията най-често се показва в допълнителна колона в дясната страна на страницата с резултати.

Данните се генерират както от масивите на самата компания, така и от множество публични източници на информация. Общо Knowledge Graph съдържа над 570 млн. единици информация. За тях са изградени над 18 млрд. факта и взаимовръзки.

Според Google бъдещето се крие именно в този тип търсачки, които веднага предоставят необходимата информация, а не карат потребителят сам да я дооткрива в линкове. Системата се учи в реално време.

Колкото повече се използва тя, толкова по-добре започва да разбира търсенията и да ги предвижда. От компанията допълват, че Knowledge Graph показва 37% от следващите търсения за актьора Том Круз. Това означава, че в 37% от случаите хората откриват и интересна за тях информация, която иначе би трябвало да търсят допълнително.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини