Роботи мравки ще търсят затрупани хора

  • 21 май 2013 15:57

  • 1298
  • 0
Роботи мравки ще търсят затрупани хора
©

Американски инженери разработиха компютърен алгоритъм, имитиращ поведението на мравките в тунелите на мравуняка. Това ще позволи създаването на робот, способен да открива оцелели затрупани хора след земетресения, пише сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Проблемите, които срещат мравките, принципно не се отличават от това, с което ще се наложи да се сблъскат роботите. Необходимо им е да се движат много бързо и да прокарват стабилни и безопасни проходи. Ако искаме да създадем робот спасител, можем да заимстваме основните принципи на работата му от мравките", казва Майкъл Гудисман от университета на Джорджия в Атланта, пише inews.bg.

Гудисман и колегите му вече няколко години работят над създаването на роботи, използващи принципи от живата природа. Така през април те създадоха робот костенурка, способна да се движи по пясъка не по-зле от истинска.

Този път авторите са възпроизвели алгоритъм, който се използва от огнените мравки (Solenopsis Invicta) при строителството на мравуняка.

Учените поставили няколкостотин мравки в стъклен съд, пълен със земя. Пръстта била нееднородна – част от нея представлявала груби парчета, а друга – дребни песъчинки. Инженерите проследили действията на насекомите и стратегиите им при строителството на тунелите.

Оказало се, че ширината на тунела, а не свойствата на почвата, била определящ фактор при прокарването на прохода. Диаметърът на тунела не надвишавал 3-4 милиметра, което съответствало на размерите на тялото на насекомото. Тази геометрия на "улиците" на мравките не е случайна – при "земетресенията", които им устройвали учените, мравките се закрепвали с пипала за тесните стени на прохода и не падали на дъното на съда.

Инженерите планират да създадат робот спасител въз основата на стратегията, използвана от мравките.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини