Разработиха метод за генериране на електричество чрез фотосинтеза

  • 10 май 2013 20:17

  • 3798
  • 1
Разработиха метод за генериране на електричество чрез фотосинтеза
©

Повечето растения получават своята енергия директно от слънцето, използвайки биохимичен процес, наречен фотосинтеза. Ако успеем да се възползваме от този процес, може да получим достъп до широкоразпространен, възобновяем и евтин източник на енергия. И това е напълно възможно, твърдят изследователи от Университета в Джорджия.

Рамая Рамасани обяснява, че по време на фотосинтезата растенията използват слънчевата светлина, за да разлагат водните атоми на водород и кислород, произвеждайки електрони, които снабдяват растението с енергия, нужна за растежа му. Рамасани, заедно с учените от Центъра за Нанонаука и инженерство, е разработила технология, която отклонява електроните, преди растението да може да ги използва.

Манипулирайки структурите в клетките на растенията, които улавят и съхраняват енергията, и прикрепяйки ги към въглеродни нанотръби, изследователите са успели да прекъснат пътя на електроните и да ги пренасочат към проводници от нанотръби, а оттам към жици. Така методът се превръща буквално в "зелена електроцентрала", чиято продукция може да задоволи различни енергийни нужди във всяко кътче на света.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3798 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2013.05.12 | 12:09

1
""произвеждайки електрони"" ???? как може да се "произведе" нещо което вече съществува

Добави коментар

Водещи новини