В Google разработват междупланетен интернет

  • 08 май 2013 19:35

  • 1241
  • 1
В Google разработват междупланетен интернет
©

Вицепрезидентът и „Главен интернет–проповедник" на Google Винт Сърф знае доста за глобалната мрежа. Все пак, преди около 30 години е участвал в разработването на първите TCP/IP протоколи за виртуална връзка. Затова го наричат още и един от бащите на Интернет. Сега прекарва по-голямата част от времето си, опитвайки се отново да извърши гигантска крачка в бъдещето и да измисли междупланетарна интернет-връзка в сътрудничество с NASA, пише "Мениджър Нюз".

Логиката на проекта е ясна: бъдещите колонизатори на Марс ще искат пълноценно да използват всички възможности на комуникацията в мрежата. Но сегашните протоколи са непригодни за подобен род дейност. Затова Сърф специално разработва няколко революционни, "извънземни" протоколи за осигуряване на междупланетна интернет връзка.

„Намираме се в началото на това, което можем да наречем създаване на гръбнака за развитие на междупланетния Интернет”, разкрива Сърф в интервю за Wired и разказва за перспективите за цифрово усвояване на Вселената.

„Классическият TCP/IP протокол не е подходящ за междупланетна комуникация. Може да върши добра работа на Марс, но не е способен да осигури надеждна връзка между Червената планета и Земята. Проблемът е в това, че при разстояния от такъв мащаб, дори и скоростта на светлината не е достатъчна за бърз пренос на данни.”, обяснява Сърф. Освен това пакетите в класическите протоколи TCP/IP са твърде малки за такъв проект. Но Сърф вече е успял да разработи нов протокол под името Bundle. Той позволява поддържане на пакет с огромни данни, което значително опростява междупланетната комуникация, става ясно още от думите му.

Една от задачите по които работи в момента с екипа си е откриване на удобна и алтернативна система за домейни в бъдещия космически интернет. Един марсиански интернет например няма да може да използва традиционната землянска система с домейни, тъй като ще се налага да се извършва по-голямо търсене, което в условията на Марс би отнемало часове, обяснява още той.

Понастоящем около Марс кръжат няколко спътника, които осигуряват връзка с интернет. Услугите им засега ползват само марсоходите. Интернет-проповедникът на Гугъл се надява обаче в най-скоро време да проведе стандартизация на всички космически интернет връзки.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1241 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
оо

2013.05.10 | 08:44

1
Хубаво поне ще си чатиме с извънземни

Добави коментар

Водещи новини