Facebook се мести в Google+

  • 22 юли 2011 06:54

  • 2008
  • 0
Facebook се мести в Google+
© интернет

При социалните мрежи се наблюдава едно явление, а може би по-скоро мода, наречено „миграция” на потребителите.

Минаха няколко години преди последното такова събитие, когато феновете на MySpace лека-полека се насочиха към Facebook. Днес ситуацията е доста по-цветна, като десетки милиони отново грабнаха статусите, снимките и настроенията си, премествайки ги на новото място. Или по-скоро ги клонираха.

Facebook имаше нужда от достоен конкурент, след като няколко по-малки мрежи се опитаха да „отвлекат” потребителите му, но без успех. Към момента по всичко личи, че Google+ има необходимия потенциал да се справи с тази задача.

Новата социална мрежа дебютира едва миналата седмица, но вече има значителен „набор” от потребители. Засега страницата е в тестова версия, като влизането става с покана от вече включил се потребител.

Ако сте навътре с Facebook, то със сигурност няма да имате проблеми и с Google+. Мрежата автоматично импортира абсолютно цялата ви информация от Gmail, Picasa и Blogger. Интересното е, че още в началото ще имате няколко албума със снимки, в случай че имате албуми в Picasa или блог, в който сте качвали изображения. Всички те обаче остават автоматично скрити и активни само за онези, които имат директен линк към тях.

Новата социална мрежа ви позволява да ограничите съдържанието в профила си, разделяйки приятелите си на различни кръгове. И това се отнася до всичко, което пишете и публикувате. Google са наблегнали на тази функция, за разлика от Facebook, където налагането на ограничения е доста по-сложно и най-вероятно малцина знаят за тази възможност.

Но в творението на Марк Зукърбърг тази част от мрежата е доста по-подробна: можете да ограничите всеки един албум дори само до един човек, или да го предоставите на всички, освен шефа си. Google ще трябва доста да се потрудят върху разработването на функцията, но засега им пишем шестица, защото наистина се набива на очи.

Доста е поработено и върху stream-a, тоест стената с новини от приятелите ви, както и върху добавката на бърза лента с инструменти. Не е нужно да ровите в YouTube, да копирате линка и едва след това да го споделите. Полето в горния десен ъгъл ви позволява да използвате неограничено ресурсите на Google, без да излизате от страницата. Можете дори да споделите местоположението си, подобно на мобилната услуга Forsquare.

Усеща се обаче липсата на едно много важно нещо – личните съобщения. Те са заменени от възможността да ограничите статуса си до един единствен човек или да му изпратите мейл. Вторият отсъстващ са приложенията, които ни спамят във Facebook. Да, някои от тях са доста досадни, но има и много полезни функции, които всъщност са силата на социалните мрежи.

Последвайте канала на

2008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини