Британският Vodafone е лесен за хакерски атаки

  • 14 юли 2011 16:18

  • 968
  • 0
Британският Vodafone е лесен за хакерски атаки
©

Използвайки стандартен потребителски хардуер, специалистите от THC успели да проникнат до вътрешната мрежа на компанията и до потребителските ѝ системи.

Безпрецедентната атака станала възможна благодарение на фемто клетките за домашно ползване, предлагани от Vodafone. Те представляват малки клетъчни базови станции за частно ползване, към които клиентите се включвали в своите домашни интернет връзки за по-добър сигнал.

Групата THC започнала да изучава фемто клетките още през 2009 г. Тогава технологията започва да набира популярност при телекомите като американската AT&T и тяхната услуга 3G MicroCell, предлагаща по-добър достъп до мрежата на клиенти, живеещи в области с непълно покритие.

THC закупили фемто клетка от Vodafone UK и изследвали начина, по който устройството комуникира с основната мрежа на телекома. Те открили, че благодарение на недостатък в начина на приложение фемто клетката може да осигури пълен достъп на хакерите върху мрежата на Vodafone.

Едно от ограниченията на тази мрежа от фемто клетки е, че само определен брой регистрирани телефони могат имат достъп до всяка клетка. Хакерите обаче успели да премахнат това ограничение и да позволят на всеки клиентски телефон на Vodafone автоматично да се свърже с тяхната фемто клетка.

Така специалистите THC можели спокойно да подслушват разговорите и гласовата поща на абонатите и дори да водят разговори от тяхно име.

Последвайте канала на

Весела Найденова
968 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини