Разработват нов шпионски хардуер, който се "самоубива"

  • 29 януари 2013 18:01

  • 3522
  • 2
Разработват нов шпионски хардуер, който се "самоубива"
©

Учени от американската военна агенция за иновативни разработки (DARPA) работят върху електроника от ново поколение, която ще може автоматично да се самоунищожава в предварително зададен момент от времето.

Така, поставена в шпионски устройства, тя ще може да се саморазгражда на вражеска територия, преди да е попаднала за изследване в ръцете на врага, пише технологичният сайт wired.com.

За да разберете защо подобна технология е важна за DARPA, можете да си представите как си губите смартфона или ви го открадват. Тогава най-естественото нещо, което вероятно бихте си пожелали е ценните ви данни да не попаднат в чужди ръце. В този момент доста би ви олекнало, ако знаете, че крадецът няма да има кой знае каква полза от смартфона, защото докато го отвори, интегралните му схеми вече ще са се стопили.

Програмата на американската лаборатория за неустойчива електроника се нарича VARP – съкратено от Vanishing Programmable Resources (изчезващи програмируеми ресурси – б.р.). Очаква се през следващата седмица екпертите от DARPA да дадат повече информация по проекта, пише inews.bg.

В бъдеще, освен за военни цели, новата технология може да се използва и за сензори, които да се поставят сред природата и да събират данни за промените в климата и околната среда. След като изтече срокът им на експлоатация, те ще се разграждат до природни компоненти, които няма да замърсяват околната среда.

Подобно приложение на електрониката може да бъде намерено и в човешкото тяло – сензори-импланти ще следят за здравословното ни състояние и след това ще се разграждат и изхвърлят по естествен път.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3522 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.25 | 00:20

2
ха хаха моят вече се самоуби
потърпевш

2015.06.25 | 00:20

1
Това, ако го внедрят в срока на годност на продуктите....ама няма да стане :)

Добави коментар

Водещи новини