Британски учени: IQ - тестовете са менте

  • 20 декември 2012 12:08

  • 2414
  • 2
Британски учени: IQ - тестовете са менте
©

Популярните и широко използвани тестове за интелигентност не са коректни в посочването на интелектуалните способности на индивида, предаде РИА Новости.

Тестовете зависят само няколко подсистеми на мозъка, доказаха британски и канадски учени след експеримент, проведен над 100 000 души. В продължение на две години доброволци решавали задачи онлайн. След обработката на данните експертите посочили, че интелектуалните способности зависят от най-малко три фактора – краткосрочна памет, способността за логическо мислене и вербалния компонент. Тези фактори не се припокриват един с други не могат да формират единен показател за интелектуалните способности зна човека.

Тестовете за коефициент на интелигентност IQ (intelligence quotient) са създадени през 1904 г.. Тогава британският психолог Чарлз Спиърман открил, че способностите за решение на цял спектър задачи са свързани взаимно. Той е предполагал, че за интелигентността има един общ фактор.


Повече от век късно твърдението на Спиърман е оборено.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2414 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.02.21 | 17:16

2
и ся кво праим с менте гениите

2014.02.21 | 17:16

1
Но пък са удобни за назначаване на свои хора на ключови позиции и в ДА и в частни структури. Освен това дават работа на милиони пишман-психолози и шарлатани на ключови позиции. Тази система с тестовете си е афиф работа от всякъде и всеки си го знае това. Открили са топлата вода.

Добави коментар

Водещи новини