Откриха планета в "обитаемата зона" на близка звезда

  • 19 декември 2012 14:32

  • 2649
  • 0
Откриха планета в "обитаемата зона" на близка звезда
©

Планетите на Тау Кит са най-близките около звезда от типа на Слънцето, пише "Обекти", позовавайки се на информация на Би Би Си. Една от тях се намира в "обитаемата зона", където може да съществува вода в течно състояние.

Тау Кит (Tau Ceti), заедно с Алфа Кентавър, става една от най-близките до нас звезди, които имат планетарна система. И в двата случая планетите са открити не чрез наблюдения с телескоп, а чрез измерване на едва забележимите ефекти, които те оказват върху светлината на звездите си.

В гравитационния танц планетите са тези, които се движат, но звездата също извършва едно леко приближаване и отдалечаване по време на планетарната обиколка. Именно това въздействие, което се регистрира като почти неуловими промени в светлината на звездата, измерват астрономите.

Измерването е трудна задача, защото звездата променя цвета си под влияние на различни причини - трябва да се филтрира планетарният компонент сред останалия "шум". Това са направили Хю Джоунс от Хартфордширския университет и колегите му, за да разкрият и най-дребните сигнали, скрити в наличните спектрографски данни, започвайки от Тау Кит.

Учените обработват информацията за звездата, получена от мисиите за лов на планети Harps, AAPS и HiRes.

Методът им включва създаването на "фалшиви планети": добавят в разнообразните данни сигнали като от планети и да търсят начини на филтриране, които да направят "фалшивата планета" по-ясно различима на фона на останалата информация. Така успяват да засекат и действителните планети.

Петте планети на Тау Кит имат маса между два и шест пъти по-голяма от земната. Една от тях, наречена HD 10700e, се намира в т.нар. "обитаема зона", на около същото разстояние, на което е Земята от Слънцето.

Очевидно усъвършенстваните изследователски методи ще откриват все повече планети, не малко от които - подобни на нашата.

Последвайте канала на

2649 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини