Пентагонът разработва свръхбърза безжична мрежа

  • 18 декември 2012 16:09

  • 1685
  • 0
Пентагонът разработва свръхбърза безжична мрежа
©

Агенцията за изследователски проекти към американския департамент по отбрана (DARPA) е започнала работа по нова свръхбърза безжична мрежа. Тя ще е около 500 пъти по-бърза от използваните в момента връзки от американските военни, съобщава онлайн изданието ExtremeTech.

Основната цел на DARPA е новата безжична мрежа да осигурява същата бърза и стабилна връзка като оптичните мрежи. Главното приложение на технологията ще е за полеви условия.

DARPA цели мрежата да може да пренася данни със скорост 100 гигабита в секунда. Обсегът на една такава мрежа ще бъде 200 километра, пише dnevnik.bg.

В момента максималната скорост на трансфер в безжичните мрежи на военните е 274 мегабита в секунда. Целта на новата разработка е да запази нивото на сигурност на протокола Common Data Link (CDL), който военните използват от 1991 г. насам.

Мрежата за момента носи името 100 Gb/s RF Backbone, като военните я наричат с "галеното" 100G. В нейната разработка ще могат да участват и външни компании, които ще трябва да се явят на специален конкурс, който ще бъде следващия месец.

Едно от основните изисквания към 100G мрежата е да запазва скоростта и обсега си независимо от метеорологичните условия.

Оборудването трябва да запазва характеристиките по отношение на мощност, необходима енергия и тегло на сегашните CDL мрежи. Те трябва да са портативни и да могат да се активират в полева обстановка.

Едно от основните приложения на мрежите ще е улеснена комуникация между изтребителите и земята. Бойните и разузнавателните самолети генерират много информация, която често не стига достатъчно бързо до съответния център. С наличието на подобни бързи връзки, комуникацията ще бъде значително по-ефективна.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1685 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини