На Венера изригват вулкани

  • 04 декември 2012 18:37

  • 3597
  • 0
На Венера изригват вулкани
©

Шестгодишни наблюдения на Венера от космически апарат на Европейската космическа агенция (ЕКА) доведоха до заключението,че на планетата е възможно да има активни вулкани, съобщи британският Daily Mail, цитиран от БТА.

Апаратът "Венера експрес" откри големи промени в атмосферата а планетата, свързани със значително увеличаване на количеството серен диоксид - токсичен газ, който на Земята почти винаги е генериран от вулканична активност, пише inews.bg.

На Венера има стотици вулкани, но досега се водеха дебати дали те са останали активни до ден днешен. Търсенето на следи от вулканична активност в относително близкото геоложко минало на планетата е една от целите на мисията "Венера експрес".

Веднага след като достигна Венера през 2006 г., апаратът регистрира значително увеличаване на средната плътност на серния диоксид в горните слоеве на атмосферата.

"Ако си забелязал увеличаване на серния диоксид в горните слоеве на атмосферата, си даваш сметка, че нещо наскоро го е изхвърлило нагоре, защото отделни молекули са унищожавани от слънчевите лъчи само за два дена", заяви Еманюел Марк, учен от ЕКА.

Изхвърлянето на серен диоксид от един или повече вулкани е едната възможност, но не и единствената. Вулканично изригване може да играе роля на бутало за изхвърляне на серен диоксид до тези нива, но освен това е възможно свързани с движението на планетата особености, които все още не сме опознали напълно, да са в основата на смесване на газове със същия ефект, отбеляза съавторът на изследването Жан-Лу Берто.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини