Спамовете са намалели

  • 06 юли 2011 09:34

  • 745
  • 0
Спамовете са намалели
© Internet

Нейните специалисти обаче все пак предупреждават, че спамът продължава да бъде "опасна сила", предава АФП.

Около 39,2 млрд. спам-съобщения са били разпращани средно на ден през месец юни. По този начин спамът се сдобива с дял от 72,9% от общия обем на изпратени електронни писма.

Равнището е най-ниско от 2008 г., когато беше затворена базираната в Калифорния хостинг компания McColo, която имаше сървъри, използвани от много ботнет мрежи, разпространяващи спам и зловреден софтуер.

Около 40% от нежеланите електронни реклами през юни са били на фармацевтични продукти. За сравнение, в края на 2010 г. делът им е бил над 64%, се казва още в доклада на Symantec.

В същото време обаче се е появила нова разновидност на този спам, съдържаща представката "Wiki”, с която се привлича вниманието към промоции на фалшиви лекарствени продукти, както и на "нова" фармацевтична марка "WikiPharmacy”.

Добрата новина според специалистите е, че хората са станали далеч по-предпазливи, отколкото са били преди години, и в по-малка степен се доверяват на информацията в съобщения, които не са очаквали да получат. Препоръчително в тази насока е осведомяването по темата и отразяването ѝ в медиите да продължи, за да може допълнително да намалява броят на тези, които са склонни да предоставят лични данни на меко казано подозрителни податели.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини