NASA се чуди какво да прави с два шпионски телескопа

  • 28 ноември 2012 15:26

  • 3653
  • 1
NASA се чуди какво да прави с два шпионски телескопа
©

Американската космическа агенция събира до 7 януари 2013 г. идеи какво да прави с два телескопа, останали след края на секретна програма за шпионски спътници, пише "Дневник", позовавайки се на Reuters.

Апаратите са били дарени миналата година от Националната служба по разузнаването (NRO), която ръководи мрежата от шпионски спътници на САЩ. "Предложиха им изостанал хардуер, ако го искаме. Бяха напълно открити и ни позволиха да проучим дали NASA би имала някаква полза от тях", коментира Пол Херц, отговарящ за програмите за астрофизика.

Макар дарените телескопите да са разсекретени, на NASA е забранено да ги използва за снимки на Земята във видимата част на спектъра.

Телескопите с основно огледало с диаметър 2.4 метра са били използвани за наблюдение на обекти на Земята. Огледалото им е почти два пъти по-голямо от това, предложено за WFIRST (Wide-Field Infrared Survey Telescope), смятан за един от водещите проекти за астрофизични космически мисии в следващите десет години. Именно този проект оглавява засега и списъка с идеи за използване на военните телескопи.

Целта на WFIRST е да се изучава антигравитационна сила, известна като "тъмна енергия", за която се смята, че ускорява разширяването на Вселената. Този феномен бе открит през 90-те години от два екипа изследователи, които през 2011 г. си поделиха за него Нобеловата награда за физика.

Използването в Космоса на по-силни уреди би помогнало за събирането на по-добри данни, но също така може да се окаже, че е доста по-скъпо преоборудването и изпращането им на различна орбита.

От NASA изчисляват, че една мисия WFIRST може да струва 1.5 - 2 млрд. долара, но реализирането й няма да започне, преди да приключи съкращаването на разходи и изпращането на наследника на космическия телескоп "Джеймс Уеб" (наследникът на "Хъбъл") през 2018 г.

Друга възможност е комбиниране на WFIRST с новата инициатива за издирване на подобни на Земята планети отвъд Слънчевата система. Трето предложение е телескопите да се използват за изучаване въздействието на Слънцето върху магнитното поле на нашата планета.

Последвайте канала на

3653 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.12.16 | 21:25

1
изстреляйте 1 мангал, кон и каруца и не ги мислете.А и за връщане немате грижи,само му кажете колко ще вземе от вторични...

Добави коментар

Водещи новини