Пекин засилва подкрепата си за китайските производители на екологични превозни средства

  • 07 февруари 2024 12:05

  • 811
  • 0
Пекин засилва подкрепата си за китайските производители на екологични превозни средства
© Getty Images

Китайските производители на превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници (NEV), ще получат подкрепа, за да могат "активно да отговорят" на търговските ограничения, наложени им от други страни. Това обяви днес министерството на търговията в Пекин, цитирано от Ройтерс.

Китайските фирми от сектора, сред които са и производителите на електрически автомобили, ще бъдат "насърчени" да си сътрудничат с чуждестранни компании, се казва в съобщението. То идва на фона на разследването на търговските практики на китайски автомобилни производители, предприето от Европейската комисия през октомври 2023 г. Неговата цел е бъде установено дали благодарение на огромните субсидии, които Китай отпуска на производителите на електрически автомобили, те успяват да поддържат изкуствено ниски цени. ЕК проучва дали тази практика им осигурява незаконно предимство спрямо техните конкуренти в Европейския съюз и дали е необходимо налагането на наказателни мита върху вноса в Евросъюза на китайски електромобили, посочва Ройтерс.

В насоките за дейността на китайските производители на автомобили, които обяви днес, министерството на търговията в Пекин ги призовава да създават в чужбина центрове за научноизследователска и развойна дейност, както и за следпродажбено обслужване. 

Китай тества в Космоса caтeлит c 6G тexнoлoгии

Китайските компании трябва да си сътрудничат с чуждестранни партньори при изграждането на вериги на доставки на суровини и части. Те трябва да работят съвместно с транспортните фирми за подобряване на доставките на своята продукция, се казва в насоките на търговското министерство в Пекин. То отбелязва, че ще облекчи процедурите, свързани с износа на превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници, както и на батерии за автомобили. 

Китайските банки ще бъдат насърчавани да оказват подкрепа на компаниите от сектора.

Смята се, че през 2023 г. Китай е изпреварил Япония като най-голям износител на превозни средства в света. На този фон китайските компании от сектора изпитват редица проблеми при отношенията си с други автомобилни производители, с потребители и с регулаторните институции в някои страни, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
811 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини