"Хюндай мотор груп" инвестира над 18 млрд. долара в производство на електромобили в Южна Корея

  • 11 април 2023 15:01

  • 902
  • 0
"Хюндай мотор груп" инвестира над 18 млрд. долара в производство на електромобили в Южна Корея
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Южнокорейският индустриален конгломерат "Хюндай мотор груп" (Hyundai Motor Group), обяви днес, че планира да инвестира 24 трилиона вона (18,14 млрд. долара) в производството на електромобили в Южна Корея до 2030 г., като по този начин ще засили присъствието си в сегмента, който в дългосрочен план ще доминира в световното търсене на автомобили, предаде Ройтерс.

Инвестиционният план на групата, в която влизат "Хюндай мотор" (Hyundai Motor), "Киа" (Kia Corp) и "Хюндай мобис" (Hyundai Mobis), бе представен в момент, когато президентът на азиатската страна Юн Сук Йол присъства на церемония по полагането на основите на първия завод за електромобили на "Киа".

Новият завод, първият на автомобилната група в страната от почти три десетилетия насам, трябва да започне производство през 2025 г., предава БТА.

Автомобилната група, в която освен марките "Хюндай" и "Киа" влиза и луксозната марка "Дженезис" (Genesis), обяви също, че планира да разшири годишното производство на електромобили в Южна Корея до 1,51 млн. броя, а в световен мащаб - до 3,64 млн. броя към 2030 г.

В изявлението си от "Киа" заявиха, че ще инвестират около 1 трилион вона (0,75 млрд. долара) в завода и планира да произведе 150 000 единици през първата пълна година, с потенциал за разширяване в съответствие с бъдещите пазарни условия.

"Хюндай мотър" опитва да продаде завода си в Русия на Казахстан

Южнокорейският президент обеща всеобхватни мерки през първата половина на тази година, за да помогне на южнокорейската автомобилна индустрия да се подготви по-добре за трансформацията към "автомобилите на бъдещето", се казва в изявление на президентската канцелария.

Юн Сук Йол добави, че правителството ще разшири данъчните облекчения за инвестиции в местни съоръжения за електромобили с цел петкратно увеличаване на производствения капацитет до 2030 г.

Миналата година южнокорейският автомобилен концерн заяви, че ще инвестира над 10 млрд. долара в САЩ до 2025 г., за да засили сътрудничеството с американски фирми в областта на съвременните технологии.

Инвестиционният план за САЩ включва капиталовложение в размер на 5,5 млрд. долара за нови съоръжения за производство на електромобили и батерии в щата Джорджия. Акциите на "Киа" и "Хюндай мотор" затвориха днешната търговия с ръст от съответно 4,9 процента и 3,3 на сто във вторник спрямо ръст от 1,4 на сто на бенчмарковия индекс KOSPI.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
902 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини