Производителят на "Порше" доставил близо 310 000 автомобила на клиенти

  • 12 януари 2023 15:10

  • 441
  • 0
Производителят на "Порше" доставил близо 310 000 автомобила на клиенти
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

"Порше" (Porsche) отчита ръст на продажбите си през фискалната 2022 г. въпреки кризите в глобален мащаб, които се отразяват на дейността на германския производител на спортни автомобили, съобщава БТА.

Компанията е доставила 309 884 превозни средства на клиенти в целия свят, което е повишение с 3 процента спрямо предходната година. 

"Порше" официално влезе в индекса DAX на фондовата борса във Франкфурт

Продажбите на пазара в Германия също се увеличават с 3 процента на годишна основа до 29 512 автомобила, а тези в другите европейски страни се повишават със 7 процента до 62 685 превозни средства. 

Броят на реализираните от "Порше" превозни средства в Северна Америка остава без промяна спрямо предходната година (79 260), на фона на проблемите с логистиката и доставките на части за производството на автомобили. 

На китайския пазар e отчeтен спад с 2 процента. Там са доставени 93 286 автомобила на фона на ограниченията срещу разпространението на КОВИД-19. 

"Основните предизвикателства, които ни подложиха на изпитание през миналата година, бяха причинени от руската военна инвазия в Украйна, нарушаването на веригите за доставки и продължаващата криза с доставките на полупроводници", заяви директорът по продажбите и маркетинга в  "Порше" Детлеф фон Платен.

Германският производител на луксозни автомобили, който е базиран в Щутгарт, е част от автомобилостроителния гигант "Фолксваген" (Volkswagen).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини