"Ауди" с рекордна оперативна печалба през първите шест месеца на годината

  • 29 юли 2022 17:14

  • 2791
  • 0
"Ауди" с рекордна оперативна печалба през първите шест месеца на годината
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Германският производител на луксозни автомобили "Ауди" (Audi) отчете значително увеличение на оперативна си печалба през първите шест месеца на годината, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Оперативната ни печалба достигна рекордните 4,933 милиарда евро, което представлява повишение с 58,5 процента в сравнение със същия период на миналата година", заяви главният финансов директор на "Ауди" Юрген Ритерсбергер.

Печалбата на компанията, след отчитането на дължимите данъци, достига 4,4 милиарда евро за първата половина на годината.

Основна причина за тези данни е включването в тях на резултатите на производителя на суперлуксозни автомобили "Бентли" (Bentley). Тази компания добавя близо 400 милиона евро към оперативната печалба на "Ауди".

Британската марка "Бентли" беше изцяло интегрирана в германския концерн "Ауди груп" (Audi Group). Той от своя страна е собственост на германския автомобилостроителен гигант "Фолксваген груп" (Volkswagen Group).

Дъщерната компания на "Фолксваген груп" е пуснала на пазара 798 000 автомобила през периода ануари-юни 2022 г. Приходите й нарастват с два процента, до 29,9 милиарда евро през първата половина на годината.

Сред основните причини за увеличаване на печалбата на "Ауди" е и повишаването на цените на новите коли на фона на търсенето им, което многократно превишава предлагането. Поради това дилърите на автомобили успяват да ги продават, без да им се налага да правят отстъпки на клиентите си, отбелязва ДПА.

Константин Тодоров
2791 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини