Учени от Русенския университет изобретиха електрически велосипед

  • 11 май 2012 16:36

  • 5628
  • 6
Учени от Русенския университет изобретиха електрически велосипед
©

Екип от преподаватели на Транспортния факултет към Русенския университет изобрети електрически велосипед. Това съобщи деканът на факултета доц.д-р инж.Росен Иванов.

"Ние сме разработили една конструкция на базата на сериен велосипед. Подбрани са подходящи части като батерия и контролери. "Оборудван е с повече техника, като има борд компютър, за да можем да проведем няколко изпитания с него, което е по-интересно за нас като хора, занимаващи се с наука", каза доц. Иванов.

Той обясни, че все още не са правени опити в реални условия с електровелосипеда, тъй като преди няколко дни той е бил сглобен.

"Очакванията са да развие максимална скорост от 30 км/час. В зависимост от терена и теглото на пътника, велосипедът може да измине между 15 и 30 км с едно зареждане на батерията. Това е достатъчно в рамките на един голям град човек да отиде на работа и да се върне", обясни ученият.

Батерията на велосипеда е акумулаторна и се зарежда на ток. Има възможност за регенериране, благодарение на което може да се спестява от 15 до 20 процента изразходваната енергия и по този начин да се удължава пробега на возилото.
"Следващата седмица ще бъдат направени някои измервания, за да имаме по-точен резултат. На този етап не можем да кажем колко ще струва велосипеда, ако започне неговото серийно производство. Ние го правим по наш вътрешен проект и закупуването на всяка част струва с два-три пъти повече, отколкото ако почне да се произвежда серийно", обясни доц. Иванов.

Велосипедът може да се задвижва и с педали. Той е конструиран така, че ако по средата на пътя батерията му се изтощи, да може да се задвижва по обикновения начин.

Електрозадвижването не е на това колело, на което е поставена веригата, свързваща педалите. Велосипедът тежи приблизително 15 килограма с всичката техника по него. Габаритите му са идентични с тези на обикновения велосипед, тъй като уредите за закачени по кормилото и рамката.

Доц. Иванов информира, че велосипедът ще бъде представен по време на традиционното изложение на земеделска и автомобилна техника "Русенско изложение" в Русенския университет - от 17 до 19 май тази година. Тогава ще се състои и научна конференция "Електромобили", организирана от Индустриален клъстер "Електромобили" /ИКЕМ/ и Транспортния факултет на висшето училище.

Последвайте канала на

БТА
5628 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
VUELTA

2016.02.15 | 12:34

6
Това щеше да е новина ако беше "изобретено" преди 15-16 години. Днес само в Европа се продават повече от 1 000 000 електрически велосипеда годишно !!! Само един бърз преглед в интернет ще покаже на нашите "изобретатели" че отново са измислили -топлата вода

2016.02.15 | 12:33

5
Нашите смели инженери няма ли да спрат да изобретяват неща които вече съществуват . Скоро очаквам да изобретят автомобил или телевизор примерно .
VUELTA

2016.02.15 | 12:33

4
....щеше да е много смешно ...ако не е толокова тъжно... "екип от преподаватели !!!!???? " са похарчили време и пари за да " изобретят" ...едно голямо -нищо!!! Днес в България има фабрики който произвеждат и изнасят електически велосипеди от няколко години ... Щом и Деканът на факултета е доволен от "постижението"на преподавателите и с гордост го съобщава на медийте ...жалко за загубеното време на студентите в този факултет.

2012.05.28 | 15:14

3
... тъжно ... и т'ва са днешните просветители ...
Иван Венков

2012.05.28 | 15:08

2
Вие от "Русенското ВМИ" добре ли сте? Открихте топлата вода илиу какво! Двигателя е китайски и сте си го купили от CONRAD, Сложили сте малко електроника да връщате енргия онбратно... Ама има и БОРД компютър.... олелеее, ще се уплаша. Че аз това си го сглобих сам в гаража ощер миналото лято бе!!!! ТЕХНИЧЕСКА МИСЪЛ!
Sandy

2012.05.22 | 19:56

1
Mi to az nanagorni6te 6te puskam s tok, puk nanadolni6te 6te vurtq pedali i moje da mina i 100km

Добави коментар

Водещи новини