Чакането свърши! Ето го новият Viper

  • 05 април 2012 13:16

  • 1727
  • 1
Чакането свърши! Ето го новият Viper
©

След години на очакване късно снощи бе официално представено новото, пето поколение на американското култово спортно купе Viper.

Събитието се състоя по време на автомобилното изложение в Ню Йорк, което отваря врати за широката публика утре. Можем да сме щастливи, че в действителност новият SRT Viper изглежда много по-добре от това, което виждахме в последните месеци от тийзърите, с които ни заринаха американците.

Галерия на дългоочаквания SRT Viper може да разгледате тук.

Дизайнът е продължение на линията от първото поколение Viper, от чието има Chrysler решиха да махнат Dodge. Купето е придобило по-аеродинамична форма, нови фаровe с LED дневни светлини. Същото се е случило и със стоповете. Капакът е с един централен отвор, събиращ студен въздух за двигателя, а от двете му страни се отвежда горещият въздух от радиаторите. Като цяло купето е много по-красиво, но са запазени отличителните страни като накрайниците на изпускателната система, излизащи от праговете под вратите.

Най-важното при американските мускулести коли е двигателят, лежащ под дългия колкото средностатистически хечбек капак. Той е истински звяр, със запазена V10 конфигурация на цилиндрите и брутален работен обем от 8.4 литра. В него работят ултралеки и здрави ковани бутала, биели и колянов вал. Мощността, с която ще разполага новият Viper, е 640 кс и 815 Нм въртящ момент, което е с 40 кс и 55 Нм повече от миналото поколение.

Цялата тази мощ се предава по класическата схема от механична шестстепенна скоростна кутия през диференциал с ограничено приплъзване към задните гуми. От Chrysler са използвали много леки материали, за да оставят SRT Viper с тегло от 1521 кг въпреки огромния двигател. Това е и със 100 кг по-малко от стария модел. Въпреки това купето е с 50% по-устойчиво на усукване, което и едно от най-важните места за суперспортни коли, карани предимно по писти до краен предел. Спирачната система е поверена на лидерите в областта Brembo, е летите джанти са с 18 и 19 инча размери.

Последвайте канала на

Веселина Кирова
1727 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2012.04.06 | 08:55

1
Аз ще трябва да почакам още.

Добави коментар

Водещи новини