Германската прокуратура обвини шефовете на "Фолксваген" във връзка с "Дизелгейт"

  • 24 септември 2019 14:40

  • 2065
  • 0
Германската прокуратура обвини шефовете на "Фолксваген" във връзка с "Дизелгейт"
© Getty Images/Guliver

Германски прокурори обвиниха шефовете на автомобилния гигант "Фолксваген" (Volkswagen) в пазарна манипулация във връзка със скандала с вредните газови емисии, известен като "Дизелгейт", който избухна през 2015 година.

Повдигнати са обвинения срещу изпълнителния директор на "Фолксваген" Хърбърт Дийс,  председателя на борда на директорите Ханс-Дитер Пош, както и срещу бившия изпълнителен директор на компанията Мартин Винтеркорн.

Прокуратурата в град Брауншвайг (северна Германия) заяви във вторник, че тримата са обвинени, че умишлено са информирали пазарите твърде късно за цената, която компанията ще плати в резултат на скандала "Дизелгейт".

Според изявлението на немските прокурори, това означава, че тримата обвиняеми са повлияли неправилно върху цената на акциите на компанията "Фолксваген" като умишлено не са успели да информират навреме инвеститорите за финансовото въздействие на скандала.

Бившият изпълнителен директор на автомобилния гигант Марин Винтеркорн подаде оставка, малко след като скандалът с вредните газови емисии стана публичен.

Скандалът с отделяните вредни газови емисии от дизеловите автомобили на "Фолксваген", известен още като "Дизелгейт", избухна през 2015 година, когато Агенцията за защита на околната среда на САЩ обвини немския автомобилен гигант, че подправя софтуера на дизеловите двигатели, за да могат те да преминават успешно тестовете за вредни емисии.

Новината за повдигнатите обвинения провокира спад на акциите на Volkswagen на Франкфуртската борса, като те поевтиняват с близо 3% към 154,45 евро за една акция, търгувайки в най-ниско ниво от 9 септември насам, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2065 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини