Германското правителство обяви решение за старите дизелови автомобили

  • 02 октомври 2018 19:14

  • 12775
  • 1
Германското правителство обяви решение за старите дизелови автомобили
© Pixabay

След седмици на коалиционна криза германското правителство се опитва да се върне към същинската си работа с тема, която не разделя толкова, колкото подходът към мигрантите. По т.нар. афера за вредни газове от дизеловите автомобили през изминалата нощ заседаваха лидерите на трите управляващи партии и днес представиха споразумение: пакет от различни мерки, с които ще бъдат избегнати забрани за движение в много германски градове.

И този път дългите нощни заседания в канцлерството в Берлин дадоха резултат. Повече от шест часа социал-демократи и консерватори концентрирано работиха за решение, с което да върнат поне малко доверието на разочарованите от скандали избиратели. През октомври предстоят избори в две важни федерални провинции - Бавария и Хесен, а допитванията сериозно притесняват управляващите.

Днес има много добра новина за множеството засегнати шофьори на дизел. Те вече ще знаят, как да излязат от кризата, без да имат високи лични разходи. За преоборудването и подмяната ще трябва да платят производителите, а не собствениците. Това за нас е особено важно, Свеня Шулце, министър на екологията.

14 германски града, които особено страдат от замърсен въздух, планират забрани за движение на дизелови автомобили. В Хамбург, например, от юни могат да се движат само най-нови модели коли. Недопускането на повече затворени улици беше главна цел на правителството.

Много интензивно преговарях с германските автомобилостроители. На собствениците в засегнатите градове ще предложим атрактивни възможности като премии за подмяна на стари с нови коли, но и лизингови модели, Андреас Шойер, министър на транспорта, цитиран от БНТ.

Автомобилната индустрия в Германия обаче още се бави с обвързващ отговор за пълно поемане на разходите за преоборудване. Заради новите тестове за по-малко вредни емисии на дизеловите мотори пазарът на коли във Федералната република бележи минус от 30 на сто. Причината - твърде късно производителите започнаха да сертифицират автомобилите си по новите стандарти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
12775 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дядо ти

2018.10.02 | 21:18

1
Майсторе, добре знаеш, че ако дизела ти не е в ред, ще пуши колкото пет коли с бензинов двигател.Времето на ДВГ бавно и неизбежно отминава.

Добави коментар

Водещи новини