Влезе в сила забраната за дизелови автомобили в Хамбург

  • 31 май 2018 21:27

  • 15451
  • 0
Влезе в сила забраната за дизелови автомобили в Хамбург
© Pixabay

Без дизелови автомобили в Хамбург. Това е първият германски град, който въвежда частична забрана за този тип двигатели в името на чистотата на въздуха. Мярката засега е символична и засяга две улици, но среща несъгласие от правителството и автопроизводителите.

Автомобили, които не отговарят на стандарта "Euro 6" вече не може да се движат по две улици на Хамбург, изключение се прави за живеещите там, автомобилите за зареждане на магазини и линейки. Мярката е следствие от Дизелгейт с манипулираните тестове за вредни емисии, но се посреща скептично.

Забраната важи за отсечки с обща дължина 2 километра и 200 метра, при градската пътна мрежа от 4000 километра. Засегнати са под 1800 жители на Хамбург при население 1 800 000. Градът се опитва най-вече да избегне огромни глоби от Евросъюза за лошо качество на въздуха.

Мярката ще остане в сила докато федералното правителство не задължи производителите да преустроят физически старите дизели. Индустрията изтъква, че физическото преустройство изисква години развойна дейност и настоява за софтуерно решение.

Критиците очакват вредните емисии от азотен окис да се пренесат към съседните улици защото засегнатите шофьори ще потърсят алтернативен маршрут. Примерът на Хамбург обаче ще засили натиска над германското правителство, упреквано в близост до лобито на автоиндустрията, отбелязва БНТ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
15451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини