Станислав Иванов: Предстоят нови закони за проверки на старите дизелови автомобили

  • 21 март 2018 09:28

  • 2166
  • 3
Станислав Иванов: Предстоят нови закони за проверки на старите дизелови автомобили
© БНТ

В проучвания се казва, че броят на дизеловите автомобили до 2030 ще спадне до 9%. Това заяви Халил Летифов, депутат от ДПС в сутрешния блок на БНТ, по темата за съдбата на старите дизелови автомобили.  

"Производителите трябва да намерят технология, която да е достъпна за хората, без да замърсява въздуха. Едва ли хората щяха да карат автомобили на по 30 години, ако можеха да си позволят нов", допълни той. 

"Вносителите на автомобили казват, че голяма част от хората, които си купуват коли втора употреба, не искат хибридни автомобили, тъй като частите им са скъпи, въпреки че са по евтини на разход. Над 20 % от автомобилите в страната са без катализатор. Това значи, че те не отговарят на стандартите. Хоризонтът в който се вижда тези автомобили да изчезнат е недалеч, до 10 години", каза Летифов.

"В България се предвижда да се залепват стикери на стъклата, на база вредните емисии, които изпуска всеки автомобил. Чрез този стикер, ще се преценява дали дадената кола може да се допуска в град или не. Но това ще бъде по преценка на всеки кмет", заяви от своя страна Станислав Иванов, народен представител от ГЕРБ.

"В момента има проверки само за състоянието на спирачките и газта на автомобилите, но се предвиждат 3 нови закона. След тези закони ще има по-стриктни проверки. Ако даден автомобил не покрива стандарти, той може да бъде спрян, докато не бъде поправена грешка. Няма как да накараме хората, които нямат пари, да си купят по-нов автомобил. Хората ще си променят мнението за старите автомобили след именно обновените прегледи и годишни технически прегледи", разкри Иванов. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2166 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Само не ме карайте да работя

2018.06.09 | 10:33

3
Всяка мисъл в страни от това как да откраднем е трудна и объркваща. Ако копираме един абзац от интернет от немски източник и го съберем с друг от белгийски преведем ги с Гугъл ето ти закон.
старшината

2018.03.21 | 18:42

2
ДО СТЕНАТА И НА ПРАСЕТАТА
гост

2018.03.21 | 18:42

1
кога стана калаидйия ,кога ти почерня задника и хаиде ходи си откъдето си дощъл тютюнджия

Добави коментар

Водещи новини