Метаноловата течност за чистачки е бомба със закъснител във всяка кола

  • 23 декември 2015 15:25

  • 4823
  • 3
Метаноловата течност за чистачки е бомба със закъснител във всяка кола
© Getty Images

Температурите в страната най-после удариха до нулата и най-срещаната гледка сутрин и вечер, преди и след работа е замръзналият прозорец на личния автомобил. Течността за чистачки пък е най-необходимото оборудване, наред със стъргалката за лед в този период.

Бъдете внимателни какво купувате, защото в малките букви на съдържанието на течността за стъклото често има метанол, на който сигурно 90% от пот ребителите не реагират.

Пазарът у нас няма правила за продажба на рисковата стока. Най-големите производители или вносители на течност за чистачки с метанол у нас са Zerox, Motox, „Торнадо” и др. Zerox продава опаковка по-малка от литър, но в концентрата има над 30% метанол. „Торнадо” пък предлага в 5-литрови пластмасови туби като за минерална вода, а капачката не е защитена за отваряне от деца. А на етикета е показано, че метанолът е под 20%. За справка - по здравните норми метанолът е опасен, ако надхвърля 3% в течността.

Последиците от метанола са главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, губене на зрение, увреждане на централната нервна система, смърт. Той може да попадне в организма през кожата при допир (наливайте течността с ръкавици, за да се предпазите от изгаряния и екземи) и при вдишване, когато вентилацонната система на автомобила вкарва токсичните пари на метанола в купето. Ако използвате метанолова течност за чистачки, не търсете други причини след пътуване за раздразнени дихателните органи, главоболие, гадене, световъртеж, нарушаване на зрението. Най-опасното е поглъщането му, което в повечето случаи води до смърт.

Метанолът е най-простият алкохол - летлив, безцветен и леснозапалим с характерна сладникава миризма. Погълнат, вдишан или след контакт с кожата той бързо се абсорбира в тялото. Там се метаболизира до мравчена киселина или форматни соли, които са отровни за централната нервна система и водят до слепота, кома и смърт.  

Затова смеси с метанол в концентрация от 3% нагоре трябва да са етикетирани "Внимание: Опасна течност, може да причини увреждане на органите" и да бъдат снабдени с приспособление за затваряне, недостъпни за деца.

Ако все пак рискувате да ползвате течност за чистачки с метанол, то дръжте бутилката далеч от деца - и в колата, и вкъщи. Може да ви се стори умна идея да съхранявате бутилката с метанол на задната седалка или някъде „скрита” в задната част на купето, но всъщност това е много, много опасно. За децата бутилка със светлосиня течност изглежда точно като сок, вода или безалкохолна напитка. И докато на предната седалка бащата е зад волана, а майката до него, колко му е на любопитното дете да отвори отзад бутилка с течност за чистачки и да отпие от нея. А за него само 1-2 супени лъжици могат да бъдат смъртоносни. Дори и човек да оцелее, най-често настъпва бъбречна недостатъчност, цироза и слепота, въпреки медицинските грижи.

Да налеем в казанчето течност за чистачки от етанол, вместо силно токсичния метанол, е реална грижа за семейството и децата в купето.

Последвайте канала на

Novini.bg
4823 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гербераси долни

2016.01.05 | 16:02

3
Важното е да не ядете сланина че е вредна, метанолът щом си го плащате може и да не е вреден ,общо взето пазарна икономика .

2016.01.05 | 12:26

2
на време и добре написано

2016.01.05 | 10:51

1
четиво за тъщи и свекърви

Добави коментар

Водещи новини