Ученици измислиха кола, задвижвана от вятъра

  • 04 октомври 2013 08:43

  • 2969
  • 4
Ученици измислиха кола, задвижвана от вятъра
©

Уникална кола на бъдещето изобретиха български ученици. Възпитаниците на СОУ "Козма Тричков" във Враца са проектирали футуристичен автомобил, задвижван от светлина и вятър. Тяхното творение зае престижното трето място на националния кръг на международното състезание "Социални иновации" на Джуниър Ачийвмънт.

Тийнейджърите са решили да направят нестандартно возило, което, освен да не замърсява околната среда, ще може да се движи и по всяко време на денонощието. Точно заради това вложили взаимозаменяеми слънчева и вятърна енергия.

"Един от основните принципи на прототипа, който ще развива до 70 км/ч. е, че той трябва да е много лек, за да се задвижва от вятър. Така талантливите създатели решиха корпусът да е изграден изцяло от фибростъкло, чиито нишки са с дебелина 4-10 микрона", заяви Румяна Витньова, учителката на отбора Explorers, пише "Новинар".

Тя обясни, че, за да събира светлина, автомобилът ще е покрит със слънчеви панели. Колекторите ще са покрити с наночастици. Батерията, в която ще се събира енергията, се намира под купето. За нея също е отделено специално внимание, тъй като ще бъде изградена от аерографит, най-лекият материал, открит досега. Произведен е от учени от Hamburg University of Technology и University of Kiel през 2012 г.

Според изчисленията на учениците събралата се енергия ще бъде достатъчно, за да караме колата през деня. Това обаче ще е малко по-трудно през нощта и мрачните дни. Поради тази причина иноваторите решили, че освен от батерията, алтернативният автомобил ще бъде задвижван и от вятъра. За целта са сложили малка перка от турбина на самолет на мястото на радиатора. Тя ще е свързана чрез лост към двигателя.

"Когато влезем в колата и пуснем двигателя, енергията натрупана в батериите от слънчевите панели активира мотора и колата се задвижва. След това докато караме, вятърът влиза при самолетната перка и я задвижва. Перката ще задвижи лост, който отива в мотора и колата се движи от силата на вятъра. Процесът е практически безкраен", поясни Витньова.

По думите й уникалният прототип ще може да вдига до 70 км/ч.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2969 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Малко физика

2013.10.11 | 18:24

4
Тинейджърите явно не са учили много физика. Нито Румяна Витньова. Нито някой нататък по веригата. Измислили са перпетуум мобиле.

2013.10.10 | 00:37

3
хаааааааааааааахахахаххахахаааааааааааааааа! "докато караме, ватърът влиза при самолетната перка и я задвижва". и тя нали, таковата, с лоста към двигателя, и колата върви! поклон пред тия гении! и най-вече пред учителката им! хаааахахахахахаааааа! п.п. силно се надявам тия ученици да са например в трети клас - това ще ги оправдае напълно, дори похвала заслужават. но учителката им.... учителката..... думи нЕмам!
Ventsi

2013.10.04 | 16:47

2
Особенно законите и .......
1.3.1.2

2013.10.04 | 16:45

1
Браво!

Добави коментар

Водещи новини