Новите автомобили в ЕС ще сигнализират сами на тел. 112 при катастрофа

  • 13 юни 2013 17:38

  • 878
  • 0
Новите автомобили в ЕС ще сигнализират сами на тел. 112 при катастрофа
© Снимка © gettyimages

От октомври 2015 година всички нови автомобили, които излизат на европейския пазар, ще трябва да бъдат снабдени с електронно устройство за автоматична връзка със спешния номер 112 при сериозен инцидент, предаде БНР.

Тези устройства ще подават сигнал за точното местонахождение на катастрофиралия автомобил, вида му и горивото, което използва. Очаква се това да помогне за спасяването на живота на поне 2500 души, обяви Европейската комисия. Комисарят по транспорта Сийм Калас подчерта, че през миналата година при катастрофи по европейските пътища са загинали 28 хиляди души, а 1,5 милиона са били ранени. Той поясни, че скъсяването на времето за реакция при произшествия е от особено значение:

Благодарение на системата за автоматично повикване времето за реакция на спасителните екипи ще бъде намалено с около 40 на сто в градовете и с до 50 на сто в извънградските райони. Тя ще спомогне и за по-бързото разчистване на мястото на катастрофата, което ще намали задръстванията и риска от съпътстващи инциденти. Устройството се очаква да струва около 100 евро, а собствениците на автомобили, произведени преди 2015-а година, ще решават сами дали да го закупят и инсталират в колите си.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
878 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини