)
Пионерката в кулинарията Скай Джингел, родена в Австралия, почина на 62-годишна възраст, предаде Би Би Си.
Семейството на Джингел съобщи, че тя е починала в събота в Лондон, описвайки я като „кулинарен визионер, който е повлиял на поколения готвачи и производители в световен мащаб да мислят за храната и връзката ѝ със земята“.
Известният готвач Джейми Оливър отдаде почит на Джингел, която миналата година беше диагностицирана с рак на кожата, и ѝ благодари „за всичко, което направи, за да вдъхновиш младите готвачи“.
През 80-те години на миналия век Джингел е сред пионерите на движението „бавна храна“ (slow food movement), преди да стане частен готвач на клиенти като Мадона и Гай Ричи.
Джингел си отива от този свят само дни след майка си, Ан Бар, която е била известен интериорен дизайнер.
Баща ѝ, Брус Джингел, е първият човек, появил се по австралийската телевизия през 1956 г. с думите: „Добър вечер и добре дошли в телевизията“. Той почина през 2000 г.
По-късно Джингел се премества в Лондон и работи във French House в Сохо заедно с Фъргюс и Марго Хендерсън.
През 2004 г. Джингел става главен готвач в кафенето Petersham Nurseries в Ричмънд, където превръща запуснатото място в процъфтяващо заведение. През 2011 г. то е удостоено със звезда „Мишлен“.
Последвайте канала на
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)