Практиката беше оповестена публично от известната плувкиня Елена ди Лидо, която е трябвало да плати не само 14 евро, посочени в менюто за пица „трикольор“ в южния италиански град Бишелие, но и допълнителна такса от 1,50 евро за „без домати".
Ди Лидо е трябвало да доплати и още 1,50 евро, защото е поръчала вариант без лактоза.
След това 31-годишната състезателка, участвала и на олимпийски игри, публикува сметката в профила си в социалната мрежа Инстаграм, коментирайки: „Плащането на 1,50 евро за нещо, което дори не съм яла, е наистина тъжно и срамно. Законно ли е това?“.
Случаят беше отразен днес от няколко италиански вестника. Пицарията, която е начислила допълнителната такса, първоначално не е коментирала информацията.
Пицария в Италия е подложена на остри критики заради допълнителна такса, която налага, ако клиентът иска да не се слага определена съставка, предаде ДПА.
Ресторантите в Италия многократно са се сблъсквали с проблеми през последните години поради подобни практики, включително необходимостта от допълнително заплащане на касата за малка чаша чешмяна вода с кафето, разрязването на сандвич на две половини или искане за чаша с кубчета лед, отбелязва БТА.
)