"Ако има такива, това ще бъде във втората половина на сезона – след 15 юни. Те ще бъдат много малко и ще се предлагат на по-високи цени.
По-скъпи ще бъдат и чуждестранните череши, които ще консумираме. Ще трябва да разчитаме основно на внос от Гърция. Допускаме и внос от Турция, евентуално и от Испания.
Проблем с черешите има в почти цяла Европа, особено на Балканския полуостров", заяви тя.
Температури до минус 6 градуса през април са довели до загубата на черешите, обясни тя в предаването "12+3".
"Нямаме никаква реколта от традиционните български плодове – праскови, вишни, ябълки, круши", каза Грозева.
Ще разчитаме на компенсация и подпомагане от държавата, отбеляза още тя.
Днес от асоциацията имат планирани срещи в Министерството на земеделието.
"Очакваме подпомагане, което да покрие поне 80% от разходите ни. Ситуацията е безпрецедентна".
"Не очакваме череши за 60 лева, но е лошо, че не може да очакваме и много, които ще са български", обясни пред БНР Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България.
)