По данни на Министерството на земеделието и храните през миналата година в България са произведени и продадени почти 13 000 тона фалшиво сирене.
В същото време, производството на продукти без вложени растителни добавки намалява. Каква са причините истинското сирене да се прави във все по-малки количества и как да познаем кои са качествените млечни продукти?
С просто око трудно може да се познае какво качество е едно сирене. Трябва да се опита, съветват производителите.
Той коментира, че цената може да бъде показател за качеството на сиренето, но не винаги. Ако тя е ниска, това е предпостака, че може да не са спазени всички стандарти за качествен продукт.
„Сиренето може да бъде познато по изразения приятен млечно-кисел вкус. Хубавото сирене трябва да е зряло минимум 45 дни. Трябва да има хубава консистенция – да не е нито твърдо, нито меко. Разбира се, трябва да отговаря на определени стандарти за качественото сирене", обясни производителят на млечни храни Иван Мутафов.
)