"Да, ще има компенсации за тока, може би по-ниско ДДС. Но до момента го няма и доставчиците спекулират с това. Всеки ден ни се вдигат доставните цени. Очакваме вдигане на акциза на алкохол и бира. И това ще се вдигне към нас", подчерта той.
"Една част от колегите сме решили да не вдигаме цените. Разликата е много голяма, ще я видим във вноските към държавата. Някои колеги вдигат цените", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.
95% от бранша в България е малък и семеен бизнес, обърна внимание Алибегов.
Ресторантьорите отново са на 20% ДДС, но очакват съвсем скоро данъкът да се върне на 9%.
Алибегов изтъкна, че от началото на годината няма нещо, което да не се е вдигнало.
Алибегов очерта сценарий, при който, ако ДДС-то е 20%, то оборотът на заведенията ще падне, защото ресторантьорите ще вдигнат цените. Като паднат оборотите, ще освободят персонал, ще паднат осигуровките и данък "Печалба".
Ричард Алибегов отбеляза, че браншът е успял да постигне доста голямо изсветляване от 2019 г. насам.
"Благодарение на по-ниското ДДС и работата на браншовите асоциации. Това автоматично води до по-големи обороти и по-големи заплати. Затова беше нашата битка за бакшиша, да не им се взимат данъци. Горе-долу всеки месец е около 8-10%. Това са пари, които сега не могат да ползват, защото НАП са решили, че такова нещо като бакшиш, сервиз не съществува - няма го в законодателството", обясни председателят на БАЗ.
"Да не стане от 300-400 млн. лв. да стане 0. Вкарал си един бранш в релси и той върви нагоре. Сега зорлем трябва да го развалим това, без някой да каже защо. "Защото ще поиска и някой друг", аз това не го приемам. Няма държава в Европа, която да се занимава с туризъм, която да няма намалена ставка за ресторантьорство и хотелиерство. За да стане постоянна мярката, трябва да има политическа воля. Нека да мине една година и да покажем нашите разчети за 2026 г., има тема на разговор това да не го говорим всяка година", каза още гостът.
"Чакаме да се внесе бюджет, да се направят предложения между първо и второ четене, и партиите да го подкрепят. Г-н Борисов винаги го е правил, каквото е обещавал през годините. Кирил Петков се обърна към ресторантьорския бранш за ставка от 9%, но една година те не са подкрепили по-ниска ставка. Не е ОК да излизаш така в предизборна кампания и след това да се правиш, че нищо не се е случило. Не виждам смисъл да протестираме", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов в "България сутрин".
)