)
Преди почти 15 години един (тогавашен) строителен министър разказа (частно, при изключен диктофон) как в България строителите (по онова време) са минали всякакви граници на алчност и искат да удрят по 400-500 процента печалби.
Влагали малко, строели „разклатено“, с евтини материали и – по-лошото – с евтина (разбирай: некадърна) работна ръка, но цените им удряли всички тавани.
Защо си го говорим всичко това в интрото на текст за ресторанти и ресторантьори? Без конкретна причина, просто ей така… рисуваме картина, един вид, на бг манталитета, който се предава по въздушно-капков път у родните „бизнесмени“.
Сега ДДС-то за ресторантите е 9%. Изключение, което е направено за тях заради ковида. Ковидът май го няма? Или бъркаме? Изключението си стои. Е, сега ще връщат двайсетте процента за ресторантите, само че…
… само че някои се готвят да се „стига до напрежение“. Не бе – не е заплаха, вие пà! Не е извиване на ръце.
Всичко много хубаво, но защо ТОЧНО тоя сектор е най-облагодетелстван? Производство, земеделие, индустрия, медицински услуги – те? Те ДГД и Keep Yourself Positive (K.Y.P.).
Що за „послание“? Тука е така – да хапнеме, да пийнеме и ей тия неща са ни най-важни.
Както и да е, зарежете „посланията“, няма нужда да се правиме на поети-философи и да си говорим за послания.
Да си поговорим за това как даден човек/бранш оценяват жестовете, които им се правят и подаръците, които им се дават.
Човек би предположил, че – ако са доволни от подаръка с намаления данък – ще се „отблагодарят“, като подобрят обслужването, като си укротят цените, като започнат да плащат по-нормално на служителите си, като започнат да се отнасят по-дисциплинирано към дреболии като касовата бележка и данъците…
Човек би предположил…
Значи приемаме, че НЕ са доволни от подаръка. Може би не го считат за „подарък“, може би смятат, че им се полага? Кой знае?
Чували ли сте разкази на служители за номерата на управителя с крадците-фантоми? Обещават бонуси, проценти, заплати, всичко много хубаво, ама в края на месеца все някак си отчитат „липси“ от склада и всички плащат „глобите“, защото няма как да се разбере кой е крал. А то се оказва, че управителят е „крал“, за да орежат парите на служителите и да видят бонуси и проценти през крив макарон. Хем са им ги обещали, хем ги получават веднъж на 4-5 месеца.
Това е само един от триковете.
Другите са, знаете – чували сте… хм, да го наречем „слухове“ – за неплащането на осигуровки, за „сивотата“ на сектора, слуховете за парите под масата, които пък и се бавят, за „текучеството“ на кадри, за още куп други неща.
И, ако на някой служител не му харесва, му се показва един своеобразен среден пръст и му се обяснява, че – ако не му харесва – може да се разкара, други чакат за неговото място.
А, ако пък служителите вземат много „да се правят на мъже“ и масово бойкотират работодателите и не отстъпят от условията си за заплати и осигуровки, тогава масово им се показва среден пръст под формата на внос на работници от Казахстан, Монголия и т.н. Които ще работят и за ОЩЕ по-малко пари, а относно осигуровките, нали…
Да отваряме ли дума за „другата страна“ на кухнята – клиента? Той какво получава? За цените, дето така и не поеха надолу нито за миг. За качеството на обслужването?
Няма да отваряме дума.
Ето един интересен разказ обаче, които може и да не ви хареса, не знам…
„Вчера бяхме на базара на НДК и направих няколко покупки от различни обекти, като списъка е изчерпателен:
2 наденички и бекон за 38 лв., БЕЗ КАСОВА БЕЛЕЖКА
Напитки 14 лв., БЕЗ КАСОВА БЕЛЕЖКА
Напитка 5 лв., БЕЗ КАСОВА БЕЛЕЖКА
Напитка 6 лв., БЕЗ КАСОВА БЕЛЕЖКА
Храна, 20 лв., БЕЗ КАСОВА БЕЛЕЖКА
Общо 5 покупки, всичките без изключение дори не си помислиха да се протегнат към касовия си апарат! Не че нямат, не че не могат, не че не се работи на 1000 (хиляда) процента и повече надценка и няма печалба, има си, просто се краде до дупка. И накрая ревем защо искате да ни пипате 9% ДДС, разбутвате ни още една кражба наравно с кражбата от осигуровките и данък печалба.
Инак вдигат макс осигурителния праг на 4130 лв, което впрочем означава да приберат от тия, дето може, т.е. тия, дето са избрали да са на светло, още по 1500 лв. на година или за 200 000 души още 300 милиона на година.
Ще припомня, че според официалната статистика в НСИ сектор ресторантьорство е най-ниско заплатения, пълен с работещи бедни. При оборот от 5,6 млрд. лв. през 2023 г. секторът е внесъл 43 млн. лв. ДДС, което прави под 1% от въпросния оборот. Кражба за милиард!!!
Алибегов, нали уж на светло бяхте вече или да не питам?“
______________________
Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.
Последвайте канала на