Морските дарове все по-упорито заместват месните комбинации в най-популярната вкусотия на Турция - дюнерът.
Към твърде популярните сандвичи с риба (балък екмек) и дюнерите с риба (балък дюнер) в последно време се присъедини и дюнерът с октопод.
В едно популярно заведение за бързо хранене в турската столица Анкара предлагат дюнер с октопод, пише информационната агенция Ихляс хабер ажансъ. Новата вкусотия се харесва и бързо се е наложила сред клиентите.
Октоподите се доставят от един определен снабдител, за да бъдат винаги пресни и с високо качество.
На рибните пазари през този сезон има изобилие от паламуд и скумрия.
Майсторите на балък дюнер разказват, че най-трудната и времеемка работа в приготвянето е изчистването на костите на скумрията, което се прави със специални щипци.
По информация на сайта İnstanbul.com фирма в град Измир на брега на Егейско море, специализирана в производството на рибен дюнер, е получила лиценз за износ на рибни дюнери на европейския пазар.
Производството на класическия дюнер с месо в Турция датира от осемнадесети век, а алтернативните съставки включват пържени картофи, домати или туршия.
Майсторът на дюнера с октоподи Мехмед Гезен разказва, че отначало октоподът се оставя да отлежи 2 часа във вряла вода. След това се приготвя сос, към който се прибавя специално масло. Така обработените октоподи се качват на дюнер шиша и след изпичането се нарязват и поставят в различни печива - увиват се в лаваш или се поставят в средата на пита или хлебче.
"Постоянно търсим рецепти за нови вкусотии, какво можем да предложим на клиените. Нашата страна е обградена от четири морета и има изобилие от различни видове морски дарове. Така стигнахме до идеята за „дюнер от октопод“, която много се хареса на клиентите", казва майсторът.
В Истанбул рибният дюнер вече на много места измества класическия месен дюнер. От 1 септември, когато започна новият риболовен сезон, мегаполисът на брега на Мраморно и Черно море е раят на прясната риба. Най-подходящата риба за приготвяне на балък дюнер е скумрията, посочват гурме специалистите.
)