В интервю за БНР проф. Иванов подчерта, че българското земеделие не изглежда еднозначно. По думите му в определени сектори има видими постижения и посочи като пример зърнените и маслодайни култури.
Проф. Иванов смята, че тези стопанства - мляко, месо, плодове и зеленчуци, трябва да търсят други възможности и натам трябва да бъде подпомагането. По думите му трябва да се търсят възможности да се подобри тяхната производителност.
"В последните поне 15-20 години България се представя много добре, има много добри позиции на пазара. Въпреки колебанията, които се дължат повече на климатични, природни фактори, представянето на земеделието в тази област е много силно и мисля, че това ще продължи поне в следващите години. При стопанства, които са добре структурирани и позиционирани, поне в следващите 5-10 и повече години мисля, че ще продължи. Тук ще зависи от външните условия, които до голяма степен могат да повлияят", коментира той в предаването "Преди всички".
"В тези сектори се оказа, че самото производство, фермите, които го правят, начинът, по който функционира пазарната организация, са толкова сложни и са свързани с прекалено големи изисквания и за инвестиции, и за добри управленски умения, и за добра организация на пазара. Конкуренцията и в ЕС, и местоположението на България в съседство със страни, които са много силни специално при плодовете и зеленчуците, е изпитание за нашите производители. А и самата обща селскостопанска политика след 2007 г. не допринесе това тези сектори да се представят на нивото, на което ни се иска".
"Има добри стопанства и ферми, които се справят много добре. Има и такива, които разглеждат земеделието като начин за получаване на по-висок доход и в които се предпазват от това да реинвестират, да търсят възможности и да подобряват своето производство.
За 15 години - от 2005 до 2020 г., 75% от земеделските стопанства у нас са изчезнали - те са намалели от 500 хил. през 2005 г. до 132 хил. към 2020 г. Статистическите данни бяха представени в анализ на проф. д-р Божидар Иванов - директор на Института по аграрна икономика, в рамките на международна научна конференция "Аграрната икономика в подкрепа на земеделието".
Експертът обяви също, че не повече от 50% от месото, което ядем, го произвеждаме у нас. При старите страни-членки този процент е над 90, сравни той. Според него това означава, че имаме резерви за това да подобряваме пазарната ориентация. Трябва да се инвестира диференцирано - трябва да има подбор, препоръча проф. Иванов.
По думите му субсидиите са откъснати от производството. След 2007 г. те са свързани с едно общо единно плащане, което не зависи от производството, а е на площ, обясни той и подчерта, че субсидията е еднаква на единица площ за всички производители. Според него това води до изкривяване.
Проф. Иванов наблегна обаче и на чувствителните сектори, които до голяма степен касаят пряко и потребителите, и хората, които осигуряват главната част от храната за населението - мляко, месо, зеленчуци, плодове. Според него в тези сектори нещата са на другия полюс - където повече от 20 години се изпитват трудности и те продължават. Там пазарният дял на местното производство не се увеличава, а на места и намалява, подчерта той.
)