Учените твърдят, че резултатите дават надежда на хората, които искат да подобрят качеството си на живот с една проста промяна след лечение на заболяването.
Изследователите също така оспорват погрешното схващане, че консумацията на месо повишава сексуалната функция при мъжете.
Тя отбелязва, че получените резултати допълват дългия списък с ползи за здравето и околната среда от консумацията на повече храни с растителен произход и по-малко животински продукти.
Данните ни "също така ясно оспорват исторически погрешното схващане, че яденето на месо повишава сексуалната функция на мъжете, докато в действителност изглежда, че е точно обратното", казва проф. Льоб.
Проучването установява, че мъжете, които са консумирали най-много растителни продукти, имат по-добри резултати при изследванията на сексуалната функция в сравнение с групата, която употребява най-малко такива храни, отбелязва ДПА.
Резултатите показват също по-добри показатели по отношение на здравето на уринарния тракт.
Освен това резултатите за хормоналното здраве, които оценяват симптоми като ниска енергия и депресия, са по-добри на тези, чийто хранителен режим е бил с най-много растителни продукти.
Анализите обхващат повече от 3500 мъже с рак на простатата. Пациентите са разпределени в пет групи в зависимост от съотношението между растителните и животинските храни, които мъжете са посочили, че консумират.
Данните от проучването са публикувани в изданието Cancer.
Диета на растителна основа може да е свързана с подобряване на сексуалното здраве при мъже, лекувани от рак на простатата, съобщава БТА, като цитира данни от ново изследване.
Според резултатите консумацията на по-малко месо и млечни продукти, но на повече плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки, е свързано с намаляване на често срещаните странични ефекти при пациенти с това заболяване, включително еректилна дисфункция и загуба на контрол върху пикочния мехур.
"Нашите открития дават надежда на хората, които търсят начини да подобрят качеството си на живот след претърпяна операция, лъчетерапия и други лечения при рак на простатата, които могат да причинят значителни странични ефекти", казва водещият автор на изследването и уролог проф. Стейси Льоб от Медицинския център "Лангон" към Нюйоркския университет. "Добавянето на повече плодове и зеленчуци към диетата им, като същевременно се намалят месото и млечните продукти, е проста стъпка, която пациентите могат да предприемат".
)