Почти през цялата минала година опаковка от 800 грама кашкавал на „Ел Би Булгарикум“ във фирмените магазини се продаваше за около 13 лева. И за броени часове кашкавалът свършваше.
„Да, това е безспорно, че сте ги купували на 13 лева. Въпросът е, че то е излизало на дружеството много повече от това, което вие сте давали като цена“, обяснява Ивайло Лилов, изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“.
С повече от 50% поскъпва сиренето и кашкавала, произведено от държавната млечна компания. От дружеството обясняват пред БТВ, че вдигат цените си, защото през миналата година били „необосновано ниски“.
От държавната млечна компания правят следната сметка: един килограм кашкавал се прави от десет литра мляко, които дружеството купува за 13 лева с ДДС. Така старите цени на кашкавала и сиренето едва са покривали разходите за млякото, без да се смятат останалите – за труд, за ток и за транспорт.
„На практика от неправилното остойностяване дружеството е губило. Да, действително това е основният проблем и ако беше продължила тази тенденция за още един такъв период от една година, дружеството нямаше да може да покрива разходите си“, категоричен е Лилов.
От една седмица кашкавалът от 800 грама скочи от 13 лева на 19 лева, а сиренето – от 10 лева вече е 16 лева за 800 грама. Това предизвика възмущение сред част от клиентите, но от дружеството уверяват, че дори след увеличението цените на продуктите им пак са по-ниски в сравнение с януари миналата година и то без да се отчита натрупаната инфлация.
)