В българската делегация участват още зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Ивайло Лилов, посланикът на България в Япония Мариета Арабаджиева и други.
Министър Богданов е на официална визита в Япония, където ще се срещне и с г-н Нишимура Ясутоши, министър на икономиката, търговията и индустрията, както и с гуверньора на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC), г-н Нобумицу Хаяши.
Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в Токио, където в централата на японската корпорация беше официално отбелязана 50-годишнината от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.
„България винаги ще бъде надежден икономически партньор, на който Япония може да разчита“, каза още министър Богданов. Той акцентира на факта, че въпреки наблюдаваната рецесия в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2%. За третото тримесечие на годината страната ни се нарежда в топ 5 по икономически растеж в рамките на ЕС.
„Съвместната инвестиция в изследователска лаборатория в България е един от основните ни приоритети. Очакваме новият проект да стартира в България през следващата година. Поставяме основите за сътрудничество и за следващите 50 години.“, каза Богданов.
За нас е важно партньорството ни не само да продължи да популяризира българското кисело мляко на пазарите в Япония и азиатския регион, но и да успеем да доразвием съвместните изследвания между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“. Партньорството между двете компании е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество.
В Токио икономическият министър се срещна с президента на „Мейджи Холдингс“ г-н Кадзуо Кавамура и с президента на компания „Мейджи“ г-н Кацунари Мацуда. На срещата с ръководството на японската корпорация стана ясно, че предстои създаването на съвместен изследователски център между българското държавно дружество „Ел Би Булгарикум“ и японската компания. Той ще бъде насочен към развитието на нови проекти и проучването на нови общи пазари, както и към навлизането в други сектори. През следващата седмица се очаква представители на „Мейджи“ да пристигнат в София за финализиране на проекта.
Развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството и има за цел да повиши научно-изследователския потенциал и експертизата в областта на закваските, пробиотиците, здравословното хранене. Очаква се съвместният институт да стартира още през 2024 г.
Сътрудничеството между българската държава и „Мейджи“ стартира през 1973 г., когато в Япония започват първите продажби на българско кисело мляко, произведено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на сътрудничеството българското кисело мляко се разпознава вече от близо 95% от японците.
)