Процедурата за защита на името „Месо турополске свине“ беше инициирана от община Турополе и турополските свиневъди.
Това е 45-ият хърватски продукт, добавен към регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания.
„Месо турополске свине“ има по-тъмночервен цвят, по-компактна мускулна текстура и по-малко повърхностна секреция от стандартното свинско месо. Тази порода свине е с по-висока степен на натрупване на мазнини, особено в подкожната част и между мускулите. При консумация сготвеното месо има еластична, сочна консистенция, наситен вкус и специфичен аромат от стопената мазнина на месото.
Името „Месо турополске свине“ („Meso turopoljske svinje“, месо от Турополска свиня) е вписано в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщи хърватската агенция ХИНА, позовавайки се на съобщение на Министерството на земеделието на Хърватия, което от своя страна, цитира Официалния вестник на ЕС.
Турополската свиня произхожда от Турополе, микрорегион южно от Загреб. През втората половина на XIX в. и първата половина на ХХ в. отглеждането й се разпространява от Турополе до Сисак и Драганич, а по-късно в части от Славония и Подравина и до границата с Унгария, което прави турополската свиня най-разпространената порода свине по онова време.
)