След официалното откриване заместник-министър Георги Събев разгледа всички щандове в изложението и разговаря с производителите.
„Местните инициативни групи имат ключова роля в съхранението и съживяването на традиции, обичаи и продукти. Те от своя страна са с потенциал да станат мотор за местното развитие“ отбеляза още той.
„Обичаи като нестинарството в Странджа например привличат много посетители в един от най-слабо заселените региони на страната. България е изключително богата на традиции и разнообразие и трябва да съумеем да свързваме забележителностите и преживяванията в селските райони, за да има допълнителен поминък в тези региони“ допълни заместник-министър Събев.
Министерството на земеделието работи по дигитална карта за българските традиционни продукти, обичаи и забележителности, като Местните инициативни групи (МИГ) ще имат ключова роля в процеса. Това обяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на дискусионен форум в Монтана вчера, посветен на ролята на МИГ в запазването на традициите в селските райони, съобщават от пресцентъра на министерството.
Георги Събев поясни, че през периода на прилагане на Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, подходът ЛИДЕР ще има много по-широко присъствие и покритие, отколкото сега. И допълни, че ще има 107 МИГ като до този момент те са били 64.
Дискусията се проведе в рамките на четвъртото изложение за местни продукти на българските МИГ, което продължава и днес в Монтана. „През следващия програмен период 2023-2027 г. подходът ЛИДЕР ще обхване близо 220 общини от общо 265 на територията на цялата страна“. Това съобщи аграрният заместник-министър на земеделието при откриването на традиционното изложение за местни продукти в областния град. То се организира от Министерството на земеделието и има за цел да популяризира и да предостави възможност на малките фирми – производители и търговци на храни, напитки и занаятчийски стоки от селските райони да представят своята продукция пред широката общественост.
По думите му подобни събития, които се организират в различни области на страната, имат добавена стойност за производителите. Те създават възможност потребителите да се запознаят с продуктите на земеделските производители, от конкретния регион, да създадат директен контакт с тях и да оценят качествата на предлаганите продукти. „Това изложение е първото в цяла Западна България и четвърто по ред в страната. От миналата годна до сега сме организирали такива събития още в Бургас, Ямбол и Русе, които също се радваха на голям интерес“, отбеляза Събев.
Той каза още, че в последните години селските райони са се превърнали в туристическа дестинация и за чуждестранни посетители. „Те са привлекателно място за почивка, където хората могат да се запознаят с характерните обичаи и традиции както в бита, така и в производството на земеделски продукти и кулинарни специалитети“, каза в заключение Събев.
„Радвам се, че общини като Монтана ще могат вече да бъдат обхванати от възможностите на подхода, който дава видимост на местното производство и допринася за развитието на местния бизнес. Редица малки и средни производители по-рядко успяват да се класират, когато се отварят приеми по мерките от ПРСР. Точно затова този подход е в пряка помощ на местните общности“, подчерта заместник-министърът.
5 декември 2025 г. в 09:08 ч.
)