Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните.
Консумацията на насекоми се нарича ентомофагия.
Причината е, че те могат да бъдат заместител в хранително –вкусовата промишленост. Редица организации обаче се обявиха против консумацията им, заради предполагаеми вреди.
Предполага се обаче, че насекомите могат да причинят алергии и автоимунни заболявания.
„Да. Насекомите се полезни, те имат много добър химически състав и хранителна стойност . Има и насекоми, които не са ядливи, а са токсични. Белтъкът е подобен на този на месата, на млечните продукти. Насекомите имат много витамини и минерали”, допълни Донка Байкова.
„Наистина насекоми се използват много отдавна за храна. Има много държави, над 100, които традиционно ги консумират и сега се търси и в Европа подобно приложение на този вид храни”, обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Нова тв.
)